Babiš jedná s šéfy sněmovních stran o prodloužení nouzového stavu

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ve Sněmovně potvrdil, že menšinová vláda ANO a ČSSD nemá v dolní komoře hlasy pro další prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií koronaviru. Opozici požádal o jednání. Kvůli schůzce předsedů sněmovních stran byla vyhlášena hodinová přestávka. Následně byla prodloužena o další hodinu. Poslanci by se měli opět sejít v 11:10.

Na schůzce s premiérem k žádné dohodě ve věci nouzového stavu nedošlo. Sice jako záruku navrhl “své jméno”, což jsme nepřijali s valnou důvěrou. Požádal jsem premiéra, aby sdělil občanům, že je důležité dodržovat opatření, která ve většině nejsou na nouzovém stavu závislá.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) February 11, 2021

Babiš označil epidemiologickou situaci za dramatickou, zdravotnictví je podle něho na pokraji sil. Pokud nebude nouzový stav prodloužen, zdravotnictví zkolabuje, varoval. Opozici prosil ministerský předseda o nalezení kompromisu, aby se, jak uvedl, zabránilo katastrofě, která by v případě neprodloužení nouzového stavu nastala.

Ve středu Babiš řekl, že kdo nebude ve Sněmovně hlasovat pro prodloužení nouzového stavu, bude zodpovědný za smrt lidí. Zástupci opozice ale viní z odpovědnosti za současnou situaci kabinet.

Vláda požádala o souhlas dolní komory s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do úterý 16. března. Nyní končí nouzový stav s nedělí 14. února. Je na něj vázána drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich by v případě ukončení nouzového stavu bylo možné vydat podle jiných právních předpisů.

Žádost je v pořadí šestá. V minulých případech podpořili kabinet poslanci KSČM. Nyní pro žádost stejně jako ostatní opoziční strany hlasovat nechtějí.

Sněmovna zatím ani neschválila návrh programu schůze. Ještě před debatou o prodloužení nouzového stavu by mohla zrychleně projednat vládní předlohy o příspěvku lidem v covidové karanténě a o zapisování přestupků proti krizovému zákonu do jejich registru.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš nouzový stav opozice

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy