Babiš ještě není za vodou? K soudu ho může dostat Bradáčová i Zeman

Dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil právní názor na kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí návrhu na podání obžaloby premiér Andrej Babiš (ANO) i další členové jeho rodiny. Přesto to znamená, že by měl šéf vlády úplně vyhráno. Do kauzy ještě může promluvit Vrchní státní zastupitelství v Praze, poslední slovo má pak Nejvyšší státní zastupitelství.

Šarochův nadřízený z pražského městského státního zastupitelství zjišťuje, zda je změna v kauze Čapí hnízdo zákonná a důvodná. Podle Deníku N se Šaroch rozhodl zastavit trestní stíhání. Sám Andrej Babiš zopakoval, že je přesvědčen o své nevině a že pevně věří, že státní zástupce stíhání skutečně zastaví. K „zastavení stíhání“ už mu ústy mluvčího Jiřího Ovčáčka pogratuloval i prezident Miloš Zeman.

Jenže od nového rozhodnutí Jaroslava Šarocha o zastavení trestního stíhání k ukončení případu vede ještě dlouhá cesta. Verdikt žalobce totiž neznamená, uzavření kauzy údajného padesátimilionového dotačního podvodu. Jak informuje server Aktuálně.cz, šéf pražských městských žalobců se s pohledem svého podřízeného může a nemusí ztotožnit. Teoreticky tak může rozhodnout opačně a nařídit Šarochovi, aby podal obžalobu. Jeho rozhodnutí by mělo být známo v příštích dnech.

Do případu ale může zasáhnout také Vrchní státní zastupitelství v Praze v čele s Lenkou Bradáčovou, které plní takzvanou dohledovou roli. Pokud úřad nazná, že v postupu se objevily chyby, může do případu výrazně zasáhnout – a to ještě dříve než již zmíněný Erazím.

V tuto chvíli je ovšem pražské Vrchní státní zastupitelství zdrženlivé a aktuální vývoj kauzy Čapí hnízdo nechce komentovat. Bradáčová nicméně měla už v minulosti k postupu státního zástupce Šarocha výhrady, nelíbilo se jí například, že případ postupuje pomalu.

Do kauzy navíc může zasáhnout i  Nejvyšší státní zastupitelství vedené Pavlem Zemanem. Ten by se dostal na řadu v případě, kdy by zastavení trestního stíhání premiéra podepsal i šéf městského státního zastupitelství Erazím. „Nejvyšší státní zástupce může přezkoumat pravomocné rozhodnutí v rámci svého kasačního oprávnění," upřesnil pro Aktuálně.cz mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Pavel Zeman by měl tři měsíce na to, aby ho prověřil. Pokud najde zákonné důvody, může rozhodnutí zrušit

V souvislosti s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo čelí Babiš od října 2017 obvinění z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Hrozí mu až desetileté vězení. Stíháni jsou i premiérova žena Monika, dcera Adriana Bobeková či švagr Martin Herodes. Policie navrhla letos v dubnu Šarochovi, aby Babiše i ostatní obžaloval. Premiér Babiš jakoukoliv vinu dlouhodobě odmítá. 

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Čapí hnízdo Lenka Bradáčová (česká státní zástupkyně) Martin Erazím Pavel Zeman Jaroslav Šaroch (žalobce) Nejvyšší státní zastupitelství Vrchní státní zastupitelství

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy