Babiš: Johnson je charismatický vůdce, Corbyn by měl odstoupit

Jako vítězství charismatického lídra hodnotí Andrej Babiš volební úspěch konzervativců v čele s Borisem Johnsonem ve čtvrtečních britských parlamentních volbách. Před novináři na summitu Evropské unie český premiér řekl, že odchod Británie z evropského bloku je nyní definitivní, což je "škoda pro Evropu". Podotkl však, že přechodné období, během kterého se bude Británie nadále řídit unijními pravidly, může trvat až do konce roku 2022.

"Je jasné, že Velká Británie odchází. Otázka je, kdy definitivně, protože vlastně do června příštího roku se dá to přechodné období prodloužit o dva roky. A pokud by Velká Británie požádala, tak ten definitivní odchod by byl vlastně až za dva roky," uvedl Babiš.

Gratuluji @BorisJohnson a @Conservatives k drtivému vítězství v parlamentních volbách ?? Zvítězil charismatický lídr, moje krevní skupina. Získal silný mandát dokončit brexit. ČR ztrácí silného spojence v EU, což je mi líto.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) December 13, 2019

V dohodě o brexitu je zakotvené přechodné období trvající do konce roku 2020, o jeho případném prodloužení se ale musí rozhodnout už za necelých sedm měsíců.

Johnson podle českého premiéra ve volbách "vyhrál s brexitem", zatímco lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn by měl odstoupit.

Hlavní britská opoziční strana si nyní v dolní komoře britského parlamentu pohorší o několik desítek křesel, zatímco konzervativci v ní budou mít nově pohodlnou většinu.

Český ministerský předseda dnes zopakoval, že vzhledem k důsledkům pro britský odchod z EU jej volební výsledek netěší. "Je to škoda pro nás, myslím, že s Borisem Johnsonem by se nám dobře spolupracovalo," řekl Babiš. Zároveň upozornil, že při formálním dokončení brexitu budou obě strany stále čekat složitá vyjednávání o nastavení budoucích vztahů. "Uvidíme, jak se to vyvine," poznamenal Babiš.

I o nadcházejících obchodních rozhovorech s Británií budou dnes odpoledne jednat lídři členských zemí unie na závěr dvoudenního zasedání Evropské rady. "Myslím, že se všichni shodneme, že (hlavní brexitový vyjednavač Evropské komise) Michel Barnier má důvěru," řekl český premiér. Očekává se, že unijní "sedmadvacítka" podpoří co nejtěsnějšího pobrexitového partnerství s Londýnem, jaké umožňuje říjnová politická deklarace obou stran.

Pokud britský premiér Johnson splní svůj slib a vyvede Spojené království z evropského bloku na konci ledna 2020, začne jedenáctiměsíční přechodné období vyhrazené na uzavření obchodní dohody. Babiš dnes nechtěl před novináři spekulovat, zda uvedená doba je na tak komplikovaný proces dostatečná.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Boris Johnson Jeremy Corbyn Volby ve Velké Británii Brexit Česká republika

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 56 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy