Babiš připustil kandidaturu na prezidenta, pokud sežene podpisy

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) připustil svou kandidaturu na prezidenta. V odpovědi na dotaz na svém facebooku ji ale podmínil sesbíráním dostatečného množství podpisů občanů. Zároveň zopakoval, že to teď pro něj není téma.

Premiér uvedl, že na prezidentské volby se ho všichni ptají. "Tak mě snad napadlo, že kdyby lidi začali sbírat ty petiční archy a posbírali by dost podpisů. Ale nechci předjímat, teď to fakt není téma," řekl v odpovědi Babiš. Uvedl, že se soustředí na boj s covidem a také na chystaný přechod hnutí ANO do opozice.

Pokud by se Babiš skutečně rozhodl kandidovat, petiční podpisy občanů by pravděpodobně nepotřeboval. Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, případně deseti senátorů nebo 50.000 občanů. Hnutí ANO, jehož je Babiš předsedou, má ve Sněmovně 72 křesel. Bez větších potíží by tak Babiš zřejmě splnil variantu s podpisy poslanců.

"Prezident by si přál, abych kandidoval," řekl Babiš minulý týden Blesku. Na otázku, zda se bude o nejvyšší ústavní funkci ucházet, odpověděl, že musí rozhodnout hnutí ANO. Svého kandidáta ale podle něj hnutí postavit chce.

Podle sázkových kanceláří je Babiš momentálně největším favoritem na příštího prezidenta. Tipsport i Fortuna ho řadí těsně před generála Petra Pavla. S větším odstupem pak následují rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a senátor Pavel Fischer (nezávislý).

Druhý pětiletý mandát současného prezidenta vyprší v roce 2023. Podle ústavy už nemůže znovu kandidovat.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

16letý chlapec slíbil věrnost Islámskému státu. Chtěl útočit během olympiády ve Francii

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy