Babiš připustil, že nejvyššího žalobce by mohla jmenovat až nová vláda

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil možnost, že nového nejvyššího státního zástupce jmenuje až nová vláda po volbách, jak žádá část opozice. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhla jako nástupce končícího Pavla Zemana jeho nynějšího náměstka Igora Stříže. Babiš v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News uvedl, že o věci s ministryní ještě nemluvil.

"Jedna možnost je, že pan Stříž bude pověřený a vybere to příští vláda, a druhá možnost je, že budeme akceptovat návrh paní Benešové," řekl Babiš. Poukázal na to, že jde o politickou záležitost. "Otázka je, když opozice říká, nedělejte to, nechte to na nás, tak jednou z možností je, že jim vyhovíme," dodal ministerský předseda.

Zeman ve funkci skončí s červnem. Rezignaci oznámil v květnu a mezi důvody zmínil i tlaky ze strany Benešové. S požadavky opozice na odklad výběru Zemanova nástupce ministryně nesouhlasila. V materiálu pro vládu uvedla, že existuje "jednoznačný veřejný zájem na kontinuitě fungování Nejvyššího státního zastupitelství i soustavy státního zastupitelství jako celku", a proto chce, aby počátek Střížova výkonu funkce bezprostředně navázal na skončení funkce Zemana.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil situaci za chaos. Předpokládal by, že Benešová se o tom, že bude Stříže vládě navrhovat, s premiérem předem dohodla. "Můj názor je, že by nový státní zástupce neměl být jmenován, že by tam mělo být nějaké pověření," řekl dnes na CNN Prima News. Na Střížovi vadí Vystrčilovi komunistická minulost vojenského prokurátora, byť záležitost není podle předsedy horní komory černobílá.

Babiš podle sobotních Lidových novin však Střížovu nominaci odmítl. Dokonce měl údajně Benešové říci, že ji odvolá z funkce, pokud navrhne někoho ze Zemanova okolí, napsaly. Premiér podle listu prosazoval, aby byl kandidát z vnějšku soustavy státního zastupitelství.

Ministerský předseda naznačil, že stejný postup jako u pozice nejvyššího státního zástupce by mohla vláda volit v případě ředitele Bezpečnostní informační služby, když Michalu Koudelkovi končí mandát v polovině srpna. "Měli bychom být konzistentní. Pokud tyto dvě významné funkce budeme řešit, tak buď to necháme na příští vládu, nebo nějakým způsobem rozhodneme. Ale já v tom nemám ještě jasno," uvedl Babiš.

"Pokud to někdo chce udělat tak, aby přístup byl stejný, je to pro mě akceptovatelné," komentoval věc Vystrčil. Připomněl ale, že na Koudelkově podpoře je mezi koalicí a opozicí shoda.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Nejvyšší státní zastupitelství

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy