Babiš se rozhodl. Pompea přivítá v Kramářově vile

Premiér Andrej Babiš (ANO) přivítá amerického ministra zahraničí Mikea Pompea ve středu v Kramářově vile. Při pracovním obědě budou jednat o kybernetické bezpečnosti, o zkušenostech s bojem proti koronaviru, o zdravotnickém výzkumu a o hospodářské spolupráci, uvedl dnes na dotaz ČTK úřad vlády.

Pompeo bude v Česku od úterý do čtvrtka, čeká ho také jednání s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD). V Senátu přednese veřejný projev a zúčastní se diskuse.

Po jednání v Kramářově vile by měli Babiš a Pompeo vystoupit na společné tiskové konferenci ve Strakově akademii. Odpoledne se plánuje setkání Pompea se Zemanem na Pražském hradě, kterého se bude účastnit i Babiš.

Ve středu se Pompeo setká také s Vystrčilem, sdělila ČTK senátní tisková tajemnice Sue Nguyen. Jednat budou podle ní o společných zájmech v aktuálních zahraničněpolitických otázkách. Při návštěvě v Senátu Pompeo přednese veřejný projev k senátorům, poslancům, zahraničním diplomatům a dalším hostům. "Po projevu ministra bude následovat diskuse moderovaná senátorem Pavlem Fischerem," doplnila tisková tajemnice.

Už v úterý se Pompeo sejde s Petříčkem v Plzni. U památníku Díky, Ameriko! uctí položením věnců památku amerických vojáků, kteří město osvobodili před 75 lety na konci druhé světové války. Výročí konce války, které měl Pompeo v Plzni oslavit už v květnu, ale kvůli pandemii koronaviru nemohl, si připomenou i v památníku generála George Pattona. Ministry také čeká bilaterální jednání, Petříček uvedl, že tématy by měla být bezpečnostní spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy a obchodní vztahy obou zemí. Rozhovory se uskuteční v pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Už v úterý se Pompeo sejde s Petříčkem v Plzni, kde si připomenou 75. výročí konce druhé světové války a osvobození města americkou armádou. Ministry také čeká bilaterální jednání, Petříček uvedl, že tématy by měla být bezpečnostní spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy a obchodní vztahy obou zemí.

Americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek ve vyjádření uvedlo, že Pompeo chce vznést rovněž otázku závislosti na energii z Ruska. Na schůzce se Zemanem a Babišem chce pak jednat o spolupráci v jaderné energetice a o "snahách o obranu před neblahým jednáním Ruska a komunistické Číny".

Česká policie nechystá kvůli Pompeově návštěvě žádná mimořádná bezpečnostní opatření. Lze očekávat pouze krátkodobá dopravní omezení, například uzavírky křižovatek při průjezdu americké delegace.

Pompeo v Česku zahájí svou cestu po střední Evropě. Navštíví během ní také Rakousko, Slovinsko a Polsko.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Mike Pompeo Kramářova vila

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Aktualizováno před 16 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy