Bezpečnostní rada státu zasedla, nedoporučuje cesty do severní Itálie

Bezpečnostní rada státu nedoporučuje občanům České republiky kvůli šíření nového koronaviru cesty do italských regionů Lombardie a Benátsko. Lidé by také měli zvážit, zda nyní vůbec jezdit kamkoli do ciziny, řekl dnes na tiskové konferenci po jednání předsednictva rady premiér Andrej Babiš (ANO). Případným omezením velkých kulturních nebo sportovních akcí se rada nezabývala. Na severu Itálie již zemřelo na následky nového koronaviru 11 lidí. Nakažených je v Itálii 322.

Babiš vyzval české občany, kteří se vracejí z postižených oblasti a budou na sobě pozorovat příznaky onemocnění, aby kontaktovali neprodleně lékaře, a to nejlépe telefonicky. "Samozřejmě, je potřeba, aby naši občané zvážili vůbec, jestli chtějí za této situace cestovat do zahraničí," dodal premiér.

Vláda podle něj zvažuje, že doporučení týkající se zahraničních cest bude propagovat na informačních tabulích na vytipovaných místech, jednat bude možná i s televizními stanicemi o zařazení do vysílání.

Pokud se lidé do zahraničí vydají, doporučil jim ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) registraci v systému ministerstva DROZD. Ten usnadňuje státu kontakt s turisty a pomoc českým občanům v cizině v případných krizových situacích.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se na dnešním jednání v souvislosti s koronavirem zabývalo krizovými plány. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že nechal mimo jiné prověřit vybavenost hasičského sboru ochrannými pomůckami. Všechny složky záchranného systému jsou podle Hamáčka na krizové scénáře připraveny.

Národní referenční laboratoř, kde se testují vzorky na přítomnost koronaviru, funguje nyní podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v nepřetržitém režimu a její kapacity jsou zatím dostatečné. K dnešku bylo v Česku na koronavirus podle Vojtěcha vyšetřeno 98 lidí, u všech byly výsledky negativní. Ministr zahraničí Petříček po jednání rady uvedl, že nákaza koronavirem se neobjevila ani u žádných Čechů pobývajících v cizině.

Vojtěch připomněl, že v Česku je pro pacienty s vysoce nakažlivými oncemocněními vyhrazeno přes 1000 infekčních lůžek. Při případném výskytu nemoci v Česku jsou podle něj nemocnice schopny pacienty izolovat na infekčních klinikách. Nemocnice v zemi by podle Vojtěcha měly zvládnout i stovky pacientů.

O případných omezeních velkých společenských akcí včetně světového poháru v biatlonu, který se má konat příští týden, dnes předsednictvo Bezpečnostní rady nejednalo. Nejspíš se jim bude věnovat při pondělním zasedání. "V současnosti si ale myslím, že není důvod k nějakým radikálním opatřením," uvedl Babiš. Biatlonové závody se uskuteční od 5. do 8. března v Novém Městě na Moravě. Pořadatelé očekávají v každém dnu návštěvu až 30.000 fanoušků.

Rada se zabývala také situací šesti Čechů, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě v hotelu na Tenerife. Podle Petříčka je rozhodnutí o izolaci v gesci tamních úřadů a český stát s tím nemůže nic dělat. Podle něj by v následujících hodinách měli do hotelu dorazit zdravotníci, kteří provedou vyšetření a následně rozhodnou o dalším postupu.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR Itálie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 17 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy