Bezpečnostní výbor chce od vlády komplexní plán řešení uprchlické vlny z Ukrajiny

Sněmovní bezpečnostní výbor na dnešním zasedání požádal vládu, aby do konce března předložila komplexní plán dalšího řešení uprchlické vlny z Ukrajiny. Novinářům to po jednání řekl předseda výboru Pavel Žáček (ODS). Poslanci na většinově neveřejném zasedání dostali informace například od ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), zástupců bezpečnostních sborů a zpravodajských služeb.

"Ptali jsme se na to, kterým hrozbám budeme čelit a jak jsou naše státní orgány na ně připraveny," řekl Žáček. V usnesení výbor konstatoval, že bezpečnostní hrozba v souvislosti s konfliktem na Ukrajině aktuálně České republice nehrozí. Podpořil také vládu v jejích krocích a požádal kabinet o předložení komplexního plánu do konce března. Usnesení podle Žáčka podpořili koaliční i opoziční poslanci.

"Shodli jsme se, že čas je dostatečný pro to, abychom dostali první náhled, co by se mělo dál řešit," uvedl Žáček. Česko jako jedna z cílových zemí uprchlíků bude podle něj potřebovat pomoc od Evropské unie, zároveň ale musí samo vytvořit podmínky pro zvládnutí situace.

Výbor nehovořil o tématu, které má podle Žáčka také bezpečnostní dimenzi, a to, jak se bude Česko podílet na obnově Ukrajiny. Předpokládá, že stejně jako v případě energetické bezpečnosti související s konfliktem půjde o důležité téma českého předsednictví v Radě EU, které nastane v druhé polovině roku. Šéf výboru věří, že všechny mezinárodní instituce budou s obnovou Ukrajiny maximálně pomáhat finančními prostředky.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Bezpečnostní výbor Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Scholzovi dochází trpělivost. Netanjahua varoval před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy