Blatný podle bookmaketů do března ve funkci ministra vydrží

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podle bookmakerů ve funkci do konce února pravděpodobně vydrží. Na tuto variantu je aktuálně vypsán kurz 1,35:1. O měsíc později je možnost jeho odchodu reálnější, na setrvání se dá sázet za 1,8:1.

Sázkaři se zatím mírně přiklánějí k možnosti, že na konci března Blatný ministrem zdravotnictví nebude. Vyplývá to z vyjádření zástupců sázkových kanceláří, které dnes ČTK oslovila.

Podle informací nedělního pořadu Otázky Václava Moravce České televize (ČT) má Blatný do 14 dnů odejít z pozice ministra zdravotnictví. Ve hře podle ČT je, že by resort převzal premiér Andrej Babiš (ANO) a výkonným ministrem byl současný poradce předsedy vlády a bývalý šéf ministerstva Roman Prymula. Babiš na dotaz ČTK uvedl, že na spekulace pořadu nehodlá reagovat. Serveru Seznam Zprávy posléze sdělil, že o výměně ministra neuvažuje.

"Podle našich bookmakerů Jan Blatný minimálně do 1. března v úřadu ministra zdravotnictví v kursu 1,35:1 setrvá. Návratu Romana Prymuly bookmakeři s ohledem na původní kurs 25:1 příliš nevěří, epidemiolog si každopádně vybudoval solidní fanouškovskou základnu, která kurs srazila na aktuálních 18:1," uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Větší naději má podle něj ale stále varianta, kdy by Prymula úřad řídil z pověření předsedy vlády. Tomu nahrává kurs 6:1 na to, že resort pod svou správu převezme přímo Andrej Babiš.

"Z dalších možných variant se pak nabízí Aleksi Šedo (17:1), který před pár dny pro neshody s Janem Blatným opustil funkci náměstka a o jehož povýšení se intenzivně spekulovalo již po konci Romana Prymuly. Skloňovanou možností bylo a nadále zůstává i dosazení ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka (20:1) případně hlavní hygieničky Jarmily Rážové (23:1)," uvedl dále Šrain. V nabídce jsou například také bývalý ministr financí Adam Vojtěch (400:1), zpěvák Daniel Landa (6666:1) nebo exprezident Václav Klaus (7777:1).

"Napětí ve společnosti při částečném lockdownu a volání po odpovědnosti za zmatečné vládní kroky v boji s koronavirem v posledních týdnech sílí. A protože náš premiér nikdy neodstoupí, pak se pro případ nutné personální oběti směřující ke změně, nebo alespoň uklidnění situace, nabízí politický nováček kabinetu, navíc papírově nejodpovědnější osoba," doplnil mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

Podle mluvčí společnosti Chance Markéry Světlíkové je 55 procent tiketů vsazeno na variantu, že Blatný do konce března na ministerstvu zdravotnictví skončí. "Takže těch, kteří si myslí, že Blatný ve funkci nevydrží, rozhodně není výrazná většina," dodala Světlíková.

Související

Jan Blatný

Češi ohodnotili politiky: Babiš a Zeman propadli, boj proti koronaviru zvládl Blatný

Z politiků si v boji proti koronaviru podle průzkumu agentury Kantar CZ vedl nejlépe bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Pozitivně jeho konání a kroky hodnotila v březnu, kdy byl ještě ministrem, více než polovina respondentů, přesně 53 procent. Blatný jako jediný získal více pozitivních hodnocení než negativních. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Více souvisejících

Jan Blatný sázkové kanceláře/kurzy ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy