Část opozice vyzvala Berkovce (ANO) k rezignaci na šéfa výboru. Kádroval kandidáty do Rady ČT

Opoziční kluby ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN dnes vyzvaly předsedu sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) k rezignaci na tuto funkci. Pokud Berkovec nerezignuje, je šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura připraven vyvolat jednání o jeho odvolání. Důvodem je uniklý Berkovcův e-mail, v němž hodnotí kandidáty do Rady České televize (ČT). Berkovec ve Sněmovně řekl, že dá svou pozici v čele výboru k dispozici.

Sněmovna následně proti vůli Pirátů odhlasovala, že dnešní sněmovní volba nových televizních radních bude tajná, nikoli veřejná. Poslanci volí i nové radní Českého rozhlasu.

Volební výbor má ve své působnosti sdělovací prostředky a podílí se na výběru nových členů rad veřejnoprávních médií. Berkovcovi kritici varovali v souvislosti s jeho e-mailem před možnou politizací televizní rady a před návratem do dob komunistického totalitního režimu. "Moje osobní stanovisko je, že to byla chyba, že Standa prostě udělal chybu, a za chyby se platí," prohlásil šéf frakce ANO Jaroslav Faltýnek.

Berkovec uvedl, že na žádost některých kolegů jim sdělil svůj soukromý názor na kandidáty. Řekl, že se omlouvá za to, že soukromý názor sdělil komukoli dalšímu a za to, že žádná komunikace politika není komunikací soukromou. "Při nejbližší možné příležitosti nabídnu svoji funkci předsedy volebního výboru k dispozici," uvedl.

Berkovec ve svém e-mailu u kandidátů například analyzuje, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele ČT Petra Dvořáka. Berkovce se zastal jeho stranický kolega Pavel Plzák. "Ten e-mail nebyl určen vám, ale byl určen mně," vzkázal Stanjurovi. O kandidátech prý chtěl vědět něco víc a zajímala ho i jejich stranickost.

Materiál, který se objevil pred volbou čl. Rady ČT, kádrující kandidáty jak v dobách StB, je neuvěřitelný. Poslanec Berkovec by měl rezignovat na fci predsedy volebního výboru. Věřím, že poslanci si při volbě zachovají zdravý rozum a nepodlehnou pokušení zničit nezávislost ČT.

— Petr Fiala (@P_Fiala) March 11, 2020

"Co se týká rad, máme hledat profesionály. Vztah k jakékoli politické straně je zcela za hranou," prohlásil předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle předsedy STAN Víta Rakušana se ANO snaží zvolit radu tím způsobem, aby bylo "odstřeleno" současné vedení České televize.

Volíme mediální rady. A už zase jsme tu u těch zájmů-podle kolegy Berkovce a možná některých jiných v ANO je totiž zcela zásadní, aby kandidáti do rad "nezastupovali zájmy ředitele Dvořáka". Zcela nepokrytě tak jde o to, aby se současné vedení ČT odstavilo https://t.co/rX9tpE1YPG

— Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) March 11, 2020

"Já se opravdu nechci vracet do dob minulých," podotkla v souvislosti s Berkovcovými posudky kandidátů a s odkazem na totalitní praktiky předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl vládní programové prohlášení, v němž se píše o podpoře nezávislosti veřejnoprávních médií. "Tohle nesmí nikdo z nás zpochybnit," zdůraznil.

Rozruch vzbudil bývalý člen ODS Václav Klaus (Trikolóra), podle kterého i občanští demokraté, když byl jejich členem, doporučovali, koho volit, že "to je náš člověk". Stanjura ale takové postupy popřel.

Berkovcovo jednání označil již v úterý za šokující šéf ČT Dvořák. "Naprosto popírá roli Rady ČT jako garanta nezávislosti a objektivity média veřejné služby," uvedl o Berkovcovi.

Na poslance se kvůli volbě členů rad veřejnoprávního rozhlasu a televize obrátili zástupci Evropského centra pro svobodu tisku a médií a Evropské federace novinářů. Ve výzvě všem poslancům žádají, aby poslanci vybírali z 18 kandidátů nezávisle na jakémkoli politickém zásahu nebo vnějším ovlivnění. "Složení rady musí být vyvážené a nestranné," stojí ve výzvě. Lobbistické pokusy ve prospěch nebo proti konkrétním kandidátům nesmí toto důležité rozhodnutí ovlivnit, uvádí dokument.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky vyzval poslance, aby členy rozhlasové i televizní rady zvolili veřejnou volbou. "Důvodem je skutečnost, že Česká televize i Český rozhlas jsou média veřejné služby, financovaná majoritně z poplatků občanů České republiky," stojí ve výzvě fondu.

Související

Petr Dvořák, generální ředitel České televize pro EuroZprávy.cz

Dvořák má počínání Berkovce kolem kandidátů do Rady ČT za šokující

Za šokující jednání popírající roli Rady České televize (ČT) označil v prohlášení zaslaném ČTK šéf ČT Petr Dvořák e-mail, ve kterém šéf volebního výboru Sněmovny Stanislav Berkovec (ANO) hodnotí kandidáty do rady. O e-mailu dnes informoval server Info.cz. Berkovec se v něm před středeční volbou vyjadřuje ke každému adeptovi na členství v radě. Analyzuje u nich například, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat Dvořákovy zájmy.

Více souvisejících

Stanislav Berkovec Zbyněk Stanjura Rada České televize ODS Václav Klaus ml. Hnutí ANO Markéta Pekarová Adamová Jan Bartošek Česká pirátská strana Radek Vondráček (ANO) Lubomír Zaorálek Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 31 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy