Čeští politici kroky Ruska odsuzují. Podle Fialy jde o agresi a porušení práva

Zástupci vlády i opozice dnes odsoudili krok Ruska, které uznalo samozvané republiky ruských separatistů na východě Ukrajiny a poslalo tam své vojáky. Podporu Kyjevu vyjádřili vedle politiků také zástupci krajů, měst, univerzit a spolků, neziskové organizace vyhlásily sbírky na pomoc Ukrajině. Premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že chování Moskvy je aktem agrese vůči suverénnímu státu a porušením mezinárodního práva.

Česko podle něj podporuje zavedení tvrdých sankcí Evropské unie vůči Rusku. Prezident Miloš Zeman se zatím omezil na prohlášení, že vstup ruských vojsk na Donbas zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení.

Odpoledne vyhrocenou situaci na rusko-ukrajinských hranicích zhodnotí krizový štáb ministerstva zahraničí, ve středu se sejde Bezpečnostní rada státu.

Fiala dnes ve Sněmovně řekl, že Severoatlantická aliance pravděpodobně posílí vojenskou přítomnost na svém východním křídle. "Uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny a následné zahájení vojenské mise je ze strany Ruska jednoznačným aktem agrese vůči suverénnímu státu a je zcela zjevně porušením mezinárodního práva," prohlásil. Česko podle něho stojí za plnou nezávislostí a územní celistvostí Ukrajiny. Evropa je krok od války, unie nesmí dát Rusku najevo jakoukoli slabost a rozpory, zdůraznil.

Protiruské sankce unie a jejích spojenců by měly podle předsedy české vlády odradit Rusko od další agrese a otevřít cestu diplomatickému řešení.

Česká vláda se rovněž připravuje na možné bezpečnostní dopady na Českou republiku, včetně výpadku energetických surovin i příliv uprchlíků z Ukrajiny. Před poslanci Fiala poděkoval opozici za její postoje. Postoj premiéra vůči Rusku a Ukrajině už předtím na sociálních sítích podpořil jeho předchůdce ve Strakově akademii a šéf ANO Andrej Babiš. Předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová dnes odsoudila ruskou agresi vůči Ukrajině a řekla, že hnutí ANO ve věci Ukrajiny vyjadřuje jednoznačnou podporu vládní koalici.

Člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) prohlásil, že porušení suverenity a integrity státních hranic je porušením mezinárodního práva. Vstup ruských vojsk na Donbas považuje za "invazi na pozvání". Předseda SPD Tomio Okamura se vyslovil pro rychlé urovnání konfliktu a pokud možno pro jeho diplomatické řešení.

Zeman dříve vyjádřil přesvědčení, že Rusko nebude riskovat ozbrojený konflikt se sousední zemí a informace o blížící se invazi ruské armády označil za další blamáž tajných služeb USA. "Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu, a naopak snižuje naději na diplomatické řešení," uvedl Zeman v dnešním stručném prohlášení. Na rozdíl od jiných českých vládních i opozičních politiků i ostatních evropských státníků chování Ruska neodsoudil ani neoznačil za porušení mezinárodního práva.

Kvůli situaci na Ukrajině zasedne ve středu Bezpečnostní rada státu (BRS). Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) po dnešním velitelském shromáždění armády novinářům řekla, že stále věří v diplomatické řešení krize, Rusko nemá žádný mandát diktovat suverénním státům, kam mají patřit, míní. "Budeme předkládat nějaké návrhy na opatření, které bychom jako Česká republika měli v dohledné době přijmout," dodala.

Ohledně plánovaného posílení alianční přítomnosti ve východních zemích NATO řekla, že má s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou nyní čas na zpracování variant českého zapojení. Jsou podle ní dvě možné varianty, a to zapojení se na Slovensku, nebo v Rumunsku. Naznačila, že pravděpodobnější je vyslání českých vojáků na sousední Slovensko.

Na budovách Poslanecké sněmovny i Senátu, stejně jako na radnicích několika měst či na sídlech krajů, univerzit a dalších institucí dnes jako výraz podpory zavlály ukrajinské vlajky. Chystá se i konkrétní pomoc obyvatelům Ukrajiny, buď přímo v jejich vlasti, nebo těm, kteří žijí, pracují či studují v České republice.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) vyjádřil podporu zhruba 4000 Ukrajinců, kteří studují v Česku. Připomněl, že Češi ve 20. století zažili podobné situace, kroky Moskvy označil za agresi. Také Česká konference rektorů v dnešním prohlášení vyjádřila hluboké znepokojení nad děním na Ukrajině. Vysoké školy jednají o tom, jak mohou nyní Ukrajince nejlépe podpořit, například formou pobytových stipendií nebo možností ucházet se o vědecké granty.

Už několik neziskových organizací v Česku vyhlásilo sbírky na pomoc lidem na Ukrajině, mezi nimi Charita ČR a nezisková organizace Post Bellum, která spravuje archiv vzpomínek pamětníků Paměť národa. Přispívat je možné i společnosti Člověk v tísni. Peníze se využijí na zajištění humanitární pomoci pro lidi v oblastech bojů i pro ty, kteří budou muset z domova uprchnout. Dárci mohou podporu věnovat na účty, textovou zprávou či přes internet.

Nynější krize ovlivňuji i domácí akciový trh a českou měnu. Pražská burza ráno po otevření klesla o víc než dvě procenta, většinu ztrát už ale před polednem smazala. Oslabovala také koruna k euru i dolaru.

Související

Více souvisejících

Rusko Ukrajina Petr Fiala (ODS) Svoboda a přímá demokracie (SPD) Alena Schillerová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy