Cílem aukce nebyl čtvrtý operátor, ale snížení cen, uvedl Babiš

Cílem loňské aukce na kmitočty pro chytré mobilní sítě 5G nebyl příchod čtvrtého velkého operátora na tuzemský trh. Při dnešních sněmovních interpelacích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Cílem aukce bylo snížení cen, které se podle premiéra povedlo.

Babiše interpeloval poslanec KSČM Jiří Valenta, který naopak tvrdil, že se nic takového nestalo a ceny pro spotřebitele jsou i nadále ve srovnání s většinou Evropy vysoké. Podle Valenty se pouze posílil existující oligopol operátorů.

Valenta řekl, že požadavek na čtvrtého operátora ze strany vlády jasně zazněl při schvalování novely zákona o elektronických komunikacích. Tehdy to podle něj řekl ministr průmyslu Karel Havlíček.

O příchodu čtvrtého operátora hovořil Havlíček podle sněmovního stenozáznamu v roce 2019 ve druhém čtení vládní novely zákona o elektronických komunikacích. "Cílem je tedy vytvořit výrazně vyšší konkurenční prostředí, a to takové, které by v důsledku i vedlo k tomu, že bude zájem v rámci vstupu na trh. Jinými slovy, připravujeme aukci pro čtvrtého operátora," řekl tehdy Havlíček.

"Tady šlo o snížení cen. To nastalo a postupně to pokračuje. Takže čtvrtý operátor nebyl cíl. Cíl je snížení cen a konkurence," odpověděl dnes Valentovi premiér Babiš.

"Tuto aukci kmitočtů hodnotíme jako úspěšnou. S ministrem Havlíčkem jsme se shodli na tom, že zvýší konkurenci, a tím bude větší tlak na snížení cen," prohlásil. Výhodou této aukce podle něj bylo, že nesázela na příchod velkého čtvrtého operátora, ale přinesla další nástroje, jak tlačit na snižování cen. Přinesla unikátní řešení prostřednictvím cenově orientovaného národního roamingu i pro menší operátory, popsal premiér.

"Registrujeme i stížnosti všech tří velkých hráčů, které míří do značné míry právě na cenově orientovaný národní roaming," řekl. Tyto stížnosti podle Babiše ukazují na to, že právě toto je opatření mířící na zvýšení konkurence.

Náměstek ministra průmyslu Petr Očko řekl loni v listopadu, že o vytvoření čtvrtého mobilního operátora neměl nikdo z velkých zahraničních investorů zájem kvůli malému množství nabízených kmitočtů.

Všichni velcí tři tuzemští operátoři loni aukci napadli. Jednou z námitek bylo to, že podmínky soutěže jsou diskriminační. Český telekomunikační úřad to ale odmítl.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Mobilní operátoři 5G síť

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy