Cílem aukce nebyl čtvrtý operátor, ale snížení cen, uvedl Babiš

Cílem loňské aukce na kmitočty pro chytré mobilní sítě 5G nebyl příchod čtvrtého velkého operátora na tuzemský trh. Při dnešních sněmovních interpelacích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Cílem aukce bylo snížení cen, které se podle premiéra povedlo.

Babiše interpeloval poslanec KSČM Jiří Valenta, který naopak tvrdil, že se nic takového nestalo a ceny pro spotřebitele jsou i nadále ve srovnání s většinou Evropy vysoké. Podle Valenty se pouze posílil existující oligopol operátorů.

Valenta řekl, že požadavek na čtvrtého operátora ze strany vlády jasně zazněl při schvalování novely zákona o elektronických komunikacích. Tehdy to podle něj řekl ministr průmyslu Karel Havlíček.

O příchodu čtvrtého operátora hovořil Havlíček podle sněmovního stenozáznamu v roce 2019 ve druhém čtení vládní novely zákona o elektronických komunikacích. "Cílem je tedy vytvořit výrazně vyšší konkurenční prostředí, a to takové, které by v důsledku i vedlo k tomu, že bude zájem v rámci vstupu na trh. Jinými slovy, připravujeme aukci pro čtvrtého operátora," řekl tehdy Havlíček.

"Tady šlo o snížení cen. To nastalo a postupně to pokračuje. Takže čtvrtý operátor nebyl cíl. Cíl je snížení cen a konkurence," odpověděl dnes Valentovi premiér Babiš.

"Tuto aukci kmitočtů hodnotíme jako úspěšnou. S ministrem Havlíčkem jsme se shodli na tom, že zvýší konkurenci, a tím bude větší tlak na snížení cen," prohlásil. Výhodou této aukce podle něj bylo, že nesázela na příchod velkého čtvrtého operátora, ale přinesla další nástroje, jak tlačit na snižování cen. Přinesla unikátní řešení prostřednictvím cenově orientovaného národního roamingu i pro menší operátory, popsal premiér.

"Registrujeme i stížnosti všech tří velkých hráčů, které míří do značné míry právě na cenově orientovaný národní roaming," řekl. Tyto stížnosti podle Babiše ukazují na to, že právě toto je opatření mířící na zvýšení konkurence.

Náměstek ministra průmyslu Petr Očko řekl loni v listopadu, že o vytvoření čtvrtého mobilního operátora neměl nikdo z velkých zahraničních investorů zájem kvůli malému množství nabízených kmitočtů.

Všichni velcí tři tuzemští operátoři loni aukci napadli. Jednou z námitek bylo to, že podmínky soutěže jsou diskriminační. Český telekomunikační úřad to ale odmítl.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Mobilní operátoři 5G síť

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy