Filip předpokládá, že komunisté delší nouzový stav nepodpoří

Předseda KSČM Vojtěch Filip předpokládá, že postoj jeho strany k vládní žádosti o prodloužení nouzového stavu bude záporný. Členové výkonného výboru KSČM mají podle něj do čtvrtka zjistit stanoviska v krajích. Filip to dnes řekl novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem, kterého se též zúčastnila předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá.

"Klub KSČM bude postupovat podle názoru výkonného výboru. Já jsem žádost vlády rozeslal jednotlivým členům výkonného výboru tak, aby od čtvrtka zjistili stanovisko v jednotlivých krajích, ale předpokládám, že naše stanovisko je záporné k prodloužení nouzového stavu," řekl Filip. Vláda ve Sněmovně vyjednanou podporu pro prodloužení stavu nouze o 30 dní do 27. dubna nemá. Aktuálně platí do 28. března.

Otázkou podle Filipa například je, jakým způsobem zajistit, aby řešení krizové situace měly na starosti kraje. "Neznám důvod, proč zůstává omezení na okresech, protože okres nemá žádnou správní jednotku kromě policejní a soudní, kdežto obce a kraje mají své samosprávné orgány a mohou ve svých kompetencích rozhodnout o řešení krizové situace," poznamenal.

Filip také kritizoval vládu a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), že do 30. června určitě nezajistí proočkování populace proti covidu-19. "Potvrdil jsem naše stanovisko, že vláda uzavřením se do evropské skořápky v podstatě neumožnila, aby tady byl dostatek očkovacích látek, na rozdíl například od Maďarska, Rakouska nebo Itálie," poznamenal.

Prezident již dříve řekl, že požaduje odchod Blatného, kterému vyčítá jeho postoj k ruské vakcíně Sputnik V. Ministr zdravotnictví trvá na tom, že ruská látka musí být před využitím v Česku schválena úřady Evropské unie, stejně jako tomu bylo v případě jiných používaných vakcín. Prezidentův poradce Roman Prymula v neděli v televizi Prima řekl, že začít zkoumat použití neschválené ruské vakcíny již nemá smysl. Látkou bylo podle něj potřeba očkovat lidi nyní v řádu měsíce, poté už bude dost jiných vakcín. Nyní se v EU i ČR očkuje látkami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, v dubnu přijde první dodávka preparátu od firmy Johnson & Johnson.

Dlouhodobě chce hlava státu také konec ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), kterého dnes rovněž Filip kritizoval. O personálním obsazení vlády ale se Zemanem hovořit dnes nestihl.

Druhým hlavním tématem jednání byl podle Filipa Národní plán obnovy, který má být podkladem pro čerpání peněz z nového fondu Evropské unie. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) minulý týden uvedl, že připraveno je 172 miliard korun, ačkoli původně se předpokládala částka o deset miliard vyšší. Plán je rozdělen do několika oblastí, které by z něj měly být financovány. Velká část je určena na digitalizace, další peníze půjdou na fixní infrastrukturu, vědu, výzkum, inovace či vzdělávání. Podporu by měla získat i zdravotní prevence.

Evropská komise stanovila jako nejzazší termín předložení Národního plánu obnovy duben. V pátek o něm bude debatovat Sněmovna.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) KSČM nouzový stav

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 24 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 37 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Deset tisíc vojáků NATO v Polsku. Aliance své členy bránit bude, vzkázal Rusku Stoltenberg

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Uvedla to agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy