Filip přijel do sídla vlády, žádá Babiše o snížení rekordního deficitu 500 miliard

Předseda komunistů Vojtěch Filip ve Strakově akademii žádá premiéra Andreje Babiše (ANO) o snížení plánovaného 500 miliardového rozpočtového schodku. Novinářům při příchodu řekl, že KSČM chce, aby byl deficit nižší a bylo definováno, na jaké investice bude směřován. Komunisté také chtějí sedmiletý plán zacelení dluhu. Filip odmítl, že by jeho strana žádala ponížení výdajů na armádní nákupy, jak v pondělí uvedl Babiš. Dodal ale, že některé investice by mohly být odloženy. To, že ANO jedná o možné podpoře i s dalšími stranami, označil za normální.

Vláda žádá Sněmovnu o navýšení schodku už potřetí, kvůli koronavirové epidemii narostl zatím z 40 miliard na 300 miliard. Komunisté dosud v hlasování menšinový kabinet ANO a ČSSD podpořili. "Usnesení našeho výkonného výboru je jasné, že nechceme tak vysoký schodek a že chceme sedmiletý plán řešení konsolidace veřejných financí, protože tak velké zadlužení Česká republika během jednoho roku ještě neměla," uvedl Filip. Kde by vláda měla škrtat, je podle Filipa předmětem jednání.

S Babišem bude Filip jednat i o avizované změně toleranční dohody, na jejímž základě komunisté vznik kabinetu podpořili. "Krize změnila požadavky na řízení společnosti a také na priority dalšího vývoje," uvedl bez dalších podrobností.

Babiš v pondělí jednat o deficitu s prezidentem Milošem Zemanem. Podle premiéra získá prezidentův souhlas proinvestiční schodek. "Máme investovat rekordní sumu, téměř 200 miliard celkem, z toho 140 miliard z českých zdrojů. Z toho 111 miliard na dopravní infrastrukturu. Chceme se z dopadu koronaviru proinvestovat. To je ten náš hlavní cíl," uvedl Babiš po schůzce.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) původně chtěla požádat Sněmovnu o podporu dalšího navýšení deficitu tento týden. Po pátečním jednání s komunisty, kteří hodlají věc probrat až na sobotním zasedání širokého vedení, uvedla, že může žádost posunout na další týden.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) Andrej Babiš státní rozpočet KSČM

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 50 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy