Foldyna při projednávání úsporného tarifu na energie způsobil dusno ve Sněmovně

Projevy zástupců opoziční SPD odstartovaly ve Sněmovně dnešní obsáhlou debatu k úspornému tarifu na energie, ve které se objevily i ostré výrazy a osobní výpady vůči představitelům vládní koalice. Zhruba dvě hodiny dnes trvaly projevy lídrů SPD a ANO s přednostním řečnickým právem, do vlastní rozpravy se přihlásilo zatím 11 poslanců.

Cílem je podle informací ČTK zabránit následnému projednávání vládní novely o změně způsobu volby členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Podle předběžné dohody by dnešní jednání Sněmovny mělo trvat do 16:00, uvedla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

K nejhlasitějším v dosavadní debatě patřil Jaroslav Foldyna (SPD), který mimo jiné obvinil kabinet Petra Fialy (ODS) z toho, že je "koloniální vládou" pod diktátem EU. Obvinil je, že jako první vyhlásili hospodářskou válku opatřeními na snížení emisí, nikoli Rusko, jak uvedl předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS). "Vy jste ji (hospodářskou válku) vyhlásili vůči vlastním občanům, kteří to všechno musí zaplatit," uvedl Foldyna, podle něhož je polovina českého národa zbídačena. "To je vaše válka! Ale ne proti Putinovi, ale proti vlastním občanům. Veřejnost je naštvaná na vás, ne na Putina," prohlásil poslanec.

Ondřej Kolář (TOP 09) namítl, že protiemisní opatření jsou nutná, pokud se z Evropy nemá stát skanzen, kde nafta za 30 let bude stát 100 korun za litr, pokud bude k dostání. "Strašíte lidi, že všichni v zimě zmrzneme. Možná tahle zima těžká bude, ale děláme všechno proto, aby ty další už těžké nebyly," uvedl Kolář na adresu zástupců SPD.

Ostřejší byl místopředseda KDU-ČSL Tom Phillip, podle něhož Foldyna vypouští z pusy ty "štváčské řeči o tom, že se tady zvedl prapor války". Pokud by Česko nepatřilo od počátku mezi iniciátory pomoci Ukrajině vůči ruské agresi, "za humny bychom měli Rusáka, který by si už brousil zuby na to, jak se vrhne k nám", řekl. Doporučil Foldynovi, aby se vzpamatoval, sedl opět na motorku se členy ruské skupiny Noční vlci a jel si do Ruska.

Poslanec SPD opáčil, že zástupci KDU-ČSL jezdí na srazy členů Sudetoněmeckého krajanského sdružení, jejichž předci přivedli 360.000 Čechů na popraviště, což označil za "svinstvo". "Vy jste podělaný z toho, že prostě sem přijedou nějací Rusové dávat kytky na hroby svých pradědů a dědů," dodal Foldyna emotivním a zvýšeným hlasem.

O změně způsobu volby mediálních rad se zmínil ve svém zhruba půlhodinovém projevu předseda SPD Tomio Okamura, podle něhož by takový krok zrušil zákonem nařízené zastoupení hlavních názorových společenských proudů v těchto radách. Podle vládní novely má totiž část členů rad nově volit Senát, kde SPD žádné zastoupení nemá. S kritikou vlády vystoupili s přednostním právem i předseda poslanců SPD Radim Fiala, místopředseda Sněmovny a někdejší vicepremiér Karel Havlíček (ANO) a předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. Opozice předem přislíbila podporu zavedení úsporného tarifu.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Energetika

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy