Foldyna při projednávání úsporného tarifu na energie způsobil dusno ve Sněmovně

Projevy zástupců opoziční SPD odstartovaly ve Sněmovně dnešní obsáhlou debatu k úspornému tarifu na energie, ve které se objevily i ostré výrazy a osobní výpady vůči představitelům vládní koalice. Zhruba dvě hodiny dnes trvaly projevy lídrů SPD a ANO s přednostním řečnickým právem, do vlastní rozpravy se přihlásilo zatím 11 poslanců.

Cílem je podle informací ČTK zabránit následnému projednávání vládní novely o změně způsobu volby členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Podle předběžné dohody by dnešní jednání Sněmovny mělo trvat do 16:00, uvedla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

K nejhlasitějším v dosavadní debatě patřil Jaroslav Foldyna (SPD), který mimo jiné obvinil kabinet Petra Fialy (ODS) z toho, že je "koloniální vládou" pod diktátem EU. Obvinil je, že jako první vyhlásili hospodářskou válku opatřeními na snížení emisí, nikoli Rusko, jak uvedl předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS). "Vy jste ji (hospodářskou válku) vyhlásili vůči vlastním občanům, kteří to všechno musí zaplatit," uvedl Foldyna, podle něhož je polovina českého národa zbídačena. "To je vaše válka! Ale ne proti Putinovi, ale proti vlastním občanům. Veřejnost je naštvaná na vás, ne na Putina," prohlásil poslanec.

Ondřej Kolář (TOP 09) namítl, že protiemisní opatření jsou nutná, pokud se z Evropy nemá stát skanzen, kde nafta za 30 let bude stát 100 korun za litr, pokud bude k dostání. "Strašíte lidi, že všichni v zimě zmrzneme. Možná tahle zima těžká bude, ale děláme všechno proto, aby ty další už těžké nebyly," uvedl Kolář na adresu zástupců SPD.

Ostřejší byl místopředseda KDU-ČSL Tom Phillip, podle něhož Foldyna vypouští z pusy ty "štváčské řeči o tom, že se tady zvedl prapor války". Pokud by Česko nepatřilo od počátku mezi iniciátory pomoci Ukrajině vůči ruské agresi, "za humny bychom měli Rusáka, který by si už brousil zuby na to, jak se vrhne k nám", řekl. Doporučil Foldynovi, aby se vzpamatoval, sedl opět na motorku se členy ruské skupiny Noční vlci a jel si do Ruska.

Poslanec SPD opáčil, že zástupci KDU-ČSL jezdí na srazy členů Sudetoněmeckého krajanského sdružení, jejichž předci přivedli 360.000 Čechů na popraviště, což označil za "svinstvo". "Vy jste podělaný z toho, že prostě sem přijedou nějací Rusové dávat kytky na hroby svých pradědů a dědů," dodal Foldyna emotivním a zvýšeným hlasem.

O změně způsobu volby mediálních rad se zmínil ve svém zhruba půlhodinovém projevu předseda SPD Tomio Okamura, podle něhož by takový krok zrušil zákonem nařízené zastoupení hlavních názorových společenských proudů v těchto radách. Podle vládní novely má totiž část členů rad nově volit Senát, kde SPD žádné zastoupení nemá. S kritikou vlády vystoupili s přednostním právem i předseda poslanců SPD Radim Fiala, místopředseda Sněmovny a někdejší vicepremiér Karel Havlíček (ANO) a předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. Opozice předem přislíbila podporu zavedení úsporného tarifu.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Energetika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy