Hubáčková se sešla se Zemanem, senátorkou zůstane i po vstupu do vlády

Kandidátka na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) představila na dnešní schůzce v Lánech prezidentovi Miloši Zemanovi své priority. Řadí mezi ně například ochranu vody, téma ekologické havárie na Bečvě nebo výzvy vycházející ze Zelené dohody pro Evropu (Green Deal). Hubáčková to dnes řekla po jednání novinářům.

Hubáčková také potvrdila, že po případném vstupu do vlády skončí jako zastupitelka Ratíškovic i Jihomoravského kraje, ale senátorkou zůstane. "Volby do mého senátního obvodu budou příští rok, takže souběh bude deset měsíců. Troufám si říct, že s plnou vervou to zkusím zvládnout," poznamenala. Je senátorkou za Hodonínsko.

Zelená dohoda znamená pro ministerstvo životního prostředí i velkou výzvu ke spolupráci s ostatními resorty, jako je ministerstvo průmyslu, zemědělství či dopravy, řekla Hubáčková. Za důležitou má též osvětu směrem k občanům.

"Skoro u každého tématu se mnou pan prezident vedl debaty. Věděl hodně o vodě, bavili jsme se o vodních nádržích, povodních. Green Deal ho zajímal asi z těch témat úplně nejvíc. Ptal se, jak chceme některé limity dosáhnout a jak se na to dívám z pozice hlavně energetického balíčku, zda si myslím, že nám to vše nahradí obnovitelné zdroje," poznamenala senátorka.

K debatě o zabezpečení elektrické energie Hubáčková řekla, že z pohledu budoucí vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN je jádro v tuto chvíli nezaměnitelné a ničím nenahraditelné, takže jej bude podporovat jako důležitý a udržitelný zdroj. Dalšími součástmi energetického mixu mají být obnovitelné zdroje a plyn.

Hubáčková se bude také snažit o dosažení dohody mezi ČR a Polskem o hnědouhelném dolu Turów. Dosavadní jednání finální smlouvu nepřinesla. Vyzdvihla nutnost spolupráce s územními samosprávami.

S prezidentem se neshoduje v pohledu na kanál Dunaj-Odra-Labe. Hlava státu je příznivcem projektu, koalice naopak plánuje ukončit přípravy vodního koridoru a zrušit i jeho územní rezervy. "Samotná Morava, přes kterou má propojení vést, nemá dostatek vody na to, aby mohla vyhovovat takovýmto projektům. Očekávat, že v době, kdy je sucho, nám něco z Dunaje někdo nějak pustí, je asi v tuto chvíli nereálné," poznamenala Hubáčková.

Za významné téma považuje udržení vody v krajině. "Musíme se podívat do dotačních programů ministerstev životního prostředí a zemědělství, zda jsou příznivě nastaveny ve vztahu k samosprávám, aby nám ony pomohly vrátit vodu do krajiny cestou revitalizace stávajících i drobných vodních toků, odstraňování některých uměle vybudovaných koryt nebo zaklenutí potoků, obnov tůní a historických rybníků," uvedla. Spolupracovat chce výrazně s resortem zemědělství, který by mohl vést další lidovec Zdeněk Nekula.

Související

Více souvisejících

Anna Hubáčková Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 22 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy