Je nutné dál bránit šíření koronaviru, řečnil Babiš. Vojtěch má obavy z druhé vlny epidemie

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl poslancům, že je nutné dál bránit případnému nekontrolovanému šíření epidemie novému koronaviru. Požádal proto Sněmovnu, aby souhlasila s žádostí menšinové vlády o prodloužení nouzového stavu do 25. května, aby do té doby zůstaly platné postupně uvolňované restrikce.

"Opatření byla efektivní a objektivně pomohla zabránit nekontrolovanému šíření epidemie," řekl Babiš. Zavedením karantény se podle něho povedlo odvrátit kolaps zdravotnictví. "Díky těmto opatřením nenastaly katastrofické scénáře jako v Itálii, Španělsku a ve Spojených státech," zdůraznil ministerský předseda a varoval, že Singapur nyní čelí druhé vlně epidemie.

Babiš připomněl, že už o další prodloužení nouzového stavu i po 30. dubnu žádat nechtěl, změnil to ale rozsudek pražského městského soudu. Soud uvedl, že takto zásadní restrikce nemůže v době nouzového stavu vydávat ministerstvo zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví, ale kabinet podle krizového zákona. Po 25. květnu už budou podle Babiše postačovat mírnější opatření vydávaná podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Premiér také zdůraznil, že kabinet nezneužívá koronavirovou krizi k omezování demokracie. Zavedené restrikce jsou možná tvrdé, ale podle epidemilogů nutné, řekl. Poslancům poděkoval mimo jiné za dosavadní konstruktivní přístup.

Babiš také uvedl, že požádá Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), aby zkontroloval veškeré nákupy všech resortů v době nouzového stavu. Zdůvodnil to vyloučením pochybností o průhlednosti nákupů zejména zdravotnických ochranných pomůcek. O totéž už požádal kontrolní úřad i zástupci některých opozičních stran. Prezident NKÚ Miloslav Kala již dříve řekl, že jeho úřad nákupy ochranných pomůcek prověří. Úřad kvůli tomu připravuje změnu plánu kontrolní činnosti, kterou do měsíce projedná jeho vedení.

Nouzový stav platí v Česku od 12. března, sama vláda jej může vyhlásit nejvýše na 30 dnů. Sněmovna stav nouze už jednou prodloužila do konce dubna, ač vláda žádala o 11. květen.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v souvislosti s hlasováním o nouzovém stavu varoval před návratem nárůstu počtu nemocných koronavirem, jak se to stalo v Japonsku a Singapuru.

Vojtěch na tiskové konferenci připustil, že kdyby Sněmovna odhlasovala pouze týdenní odklad ukončení krizového stavu, jak si představuje část opozice, vláda by o další prodloužení příští týden požádala. Například hnutí SPD a ODS tvrdí, že je možné o prodloužení nouzového stavu rozhodovat postupně.

Pro příště máme ale 4 podmínky, přes které “nejede vlak“.1) Plán restartu ekonomiky2) Plán ochrany rizikových skupin3) Konec zneužívání nouzového stavu a napadání opozice4) Zahájení odborné diskuse o obnově ekonomiky

— Petr Fiala (@P_Fiala) April 28, 2020

Vojtěch to ale nepovažuje za logické vzhledem k dvoutýdenním odstupům v rozvolňování restriktivních opatřeních, které mají zajistit, že se virová nákaza nezačne opět šířit.

Potom, co opatření vyhlašovaná ministrem soud označil za neslučitelná se zákonem, považuje Vojtěch nouzový stav za jedinou možnost záruky, že epidemie zůstane pod kontrolou. "Máme za sebou první dvě vlny rozvolňování opatření a potřebujeme mít po každé vlně čas na vyhodnocení," uvedl. Připomenul, že koronavir se může lavinovitě šířit od mála pacientů.

Na případech Japonska a Singapuru, kde po odeznění první vlny onemocnění začaly počty opět narůstat po desítkách až stovkách, demonstroval, že se může epidemiologická situace náhle zvrátit. Připomenul také obavy Světové zdravotnické organizace z překotného rozvolňování opatření.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Adam Vojtěch (ANO) Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy