Jourová se v Trumpově sporu postavila na stranu Twitteru

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se postavila na stranu internetové společnosti Twitter ve sporu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem o nakládání s obsahem jeho příspěvků.

Trumpovi vadilo, že sociální síť označila několik jeho příspěvků za nepřesné, kvůli čemuž se pokusil změnit zákon chránící sítě před odpovědností za obsah zveřejněný uživateli. Jourová v pondělí večer na twitteru uvedla, že podporuje snahu této společnosti upozorňovat na nepřesné informace.

"Tady nejde o cenzuru. Jde o označování nepravdivých nebo zavádějících informací, které mohou způsobit veřejné škody," napsala Jourová, která má v exekutivě Evropské unie na starosti mimo jiné boj s dezinformacemi. Česká politička dodala, že podporuje snahu společnosti Twitter o "transparentní, jasnou a konzistentní" politiku nakládání s problematickými příspěvky.

Trump minulý týden vydal exekutivní příkaz, jehož cílem je podle prezidenta chránit svobodu projevu, kterou mohou sociální sítě označováním příspěvků narušovat. Šéf Bílého domu se snaží pomocí příkazu změnit způsob využívání zákona, který dává společnostem Facebook, Twitter, YouTube a Google de facto imunitu vůči žalobám spojeným s veřejným obsahem, neboť jim udílí status pouhé platformy.

"Rolí veřejných úřadů je zajistit ochranu základních práv online i offline. Tato práva chrání všechny občany, nejen ty mocné," uvedla k americkému sporu Jourová.

Evropská komise se dlouhodobě snaží přesvědčovat velké sociální sítě, aby odstraňovaly příspěvky, které porušují zákon, případně označovaly ty zavádějící a usnadňovaly lidem cestu ke spolehlivým zdrojům ověřených informací. Velké firmy včetně Twitteru se ke spolupráci zavázaly v dobrovolném kodexu před čtyřmi lety. Komise jejich počínání pravidelně vyhodnocuje. Podle Jourové se přístup společností postupně zlepšuje, stále má však rezervy. To se projevilo například během nástupu pandemie covidu-19, kdy po internetu kolovala řada zavádějících informací.

EK dnes podle listu Financial Times hodlá zahájit veřejnou konzultaci k chystanému návrhu nařízení o digitálních službách, které by mimo jiné mohlo v budoucnu stanovit přímou odpovědnost internetových platforem za jejich obsah.

Související

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Více souvisejících

Věra Jourová Donald Trump Twitter

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy