Honzák se pustil do Babiše. Jeho vláda zanechá zbídačení, tvrdí psychiatr

Epidemie koronaviru postupně polevuje a Česko se stejně jako ostatní země pomalu vrací do běžného života. Otevírají se hranice a na první pohled se zdá, jako by se nic nestalo. Přitom se k nám ale zřejmě blíží druhá a možná mnohem ničivější vlna, a to nikoliv nákazy, nýbrž ekonomické krize, jejíž rozsah lze těžko odhadovat.

Psychiatr Radkin Honzák dokonce na svém blogu pro web aktualne.cz mluví přímo o zbídačení, na které by se měl český národ připravit. K tomu by mělo dojít v řádu let, přičemž by se dalo srovnat s nechvalně proslulou měnovou reformou v roce 1953.

Za zmínku stojí, že ta byla prezentována s dobrým úmyslem. Podobně jako v případě opatření v souvislosti s epidemií covid-19 se i tehdy jednalo o boj s nepřítelem. Československý prezident Antonín Zápotocký a vládnoucí KSČ jí hájili bojem proti buržoazii, černému trhu a dosud uplatňovanému poválečnému přídělovému systému. 

Že jejím cílem byla snaha uměle vytvořit z československého lidu dělnickou třídu znehodnocením jeho úspor a mezd, jelikož se prováděla v poměru 50 Kčs ku jedné, si občané uvědomili, až když bylo pozdě. Následky byly velké a Československo bylo rok na to dokonce vyloučeno z Mezinárodního měnového fondu.

Nejinak tomu může být i v případě koronaviru. Babiš, u lidí oblíbený podobně jako Zápotocký, který si podle Honzáka dokázal získat sympatie lidí například hrou na harmoniku, své kroky momentálně hájí ochranou lidského zdraví a podporou restrikcemi poškozených firem a podnikatelů. 

Pracovat se nevyplatí? Radši na dávkách

Podle Honzáka se zbídačení skutečně ukáže za několik let a bude srovnatelné právě se zmiňovanou měnovou reformou. "Na tuhle prognózu není potřeba mít ekonomické vzdělání, stačí logika," konstatuje. Následně kritizuje nefunkční státní aparát, extrémní daňovou zátěž a byrokracii (daňové prázdniny až kolem Silvestra). Připomíná také, že ne všechny firmy a OSVČ na státní podporu dosáhnou. 

Honzák dále varuje před nebezpečím, že se lidem více vyplatí být na dávkách než pracovat. Jako důvod své domněnky uvedl, že exekutoři sahají pouze na mzdy a platy, zatímco dávky zůstávají nedotknutelné. V závěru svého komentáře Honzák dodává, že Babiš svým způsobem není ve střetu zájmů, nýbrž v jeho naprostém souladu. 

"Jako podnikatel podporuje vládu a jako premiér podporuje Agrofert," vysvětluje Honzák. Své srovnání s měnovou reformou v roce 1953 opírá o tezi, že zatímco běžný občan bude mít pouhých 300 korun, tak Babiš bude po "probuzení" svých voličů mimo politiku a sám určovat ceny svých produktů. 

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Ekonomika peníze Antonín Zápotocký (prezident) Radkin Honzák Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy