Krizový štáb zatím svolán nebude, koalice se neshodla

Ústřední krizový štáb zatím svolán nebude, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ČTK sdělil, že na jednání vlády dnes nenastala v této otázce žádná změna. Pro obnovení činnosti štábu, který fungoval na jaře na počátku koronavirové krize, se vyslovují sociální demokraté. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ale téma není "vůbec na stole", roli štábu podle něj zastává rada vlády pro zdravotní rizika.

Ministři za ČSSD i někteří opoziční politici v posledních dnech zdůrazňují, že obnovení fungování štábu je s ohledem na epidemickou situaci na místě. Hamáček štáb označuje za vhodnější nástroj na rozhodování v době krize, než je vláda. Hamáček ČTK napsal, že ohledně svolání krizového štábu nenastala žádná změna. Štáb zatím svolán nebude, dodal.

"ČSSD stále zastává názor, že aktivace Ústředního krizového štábu, tedy celého systému krizového řízení, do kterého stát nainvestoval nemalé finanční prostředky a energie, by byla v současné době nejlepším řešením. Koaliční partner ale zastává jiný názor," napsal ČTK Hamáček. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) novinářům řekla, že ÚKŠ by měl fungovat, aby "probíhala jednoznačná komunikace", dobře se plánovalo a celou záležitost řídili odborníci podle pandemických plánů a jasných schémat.

Babiš dnes dopoledne znovu zdůraznil, že dobře funguje vládní rada pro zdravotní rizika, kde jsou zastoupeni i ministr vnitra, obrany a zdravotnictví. Návrh na zřízení štábu podle něj nikdy nebyl "na stole" "Ani dneska, ani na vládě," uvedl. Sociální demokraté podle něj při neformálních rozhovorech říkají, že o štábu mluví do médií, "protože je to politika".

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) po jednání vlády řekl, že se návrh neřešil oficiálně. "Pouze velmi krátce proběhla diskuse a aktuálně se (ÚKŠ) zřizovat nebude," uvedl. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že vládní rada je z jeho pohledu nejvhodnějším orgánem. "Dnešní diskuse na ní byla velmi věcná a konstruktivní. Myslím, že je tato platforma dostatečná," řekl.

Svolání štábu prosazuje většina opozice. Vyslovili se pro něj občanští demokraté, Piráti či lidovci. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dnes v tiskové zprávě kritizovala, že se ohledně štábu opakuje situace z března. "Premiér s aktivací Ústředního krizového štábu otálel. Holt nechtěl být za žádnou cenu zastíněn a na úkor zvládnutí nastupující epidemie upřednostnil vlastní PR. Dnes váhá znovu," uvedla. Na jaře ale stoupal denně počet nakažených po desítkách, nyní po tisících, připomněla. "Je tedy nejvyšší čas, aby se předseda vlády přestal řídit radami věštkyní a marketérů a začal konečně činit kroky, které vývoj pomohou zvrátit," dodala.

Ústřední krizový štáb byl v souvislosti s epidemií nového typu koronaviru ustanoven v polovině března. Nouzový stav vláda kvůli epidemii vyhlásila 12. března, krizový štáb byl ustanoven o tři dny později. Činnost ukončil k 11. červnu. Původně jej vedl bývalý náměstek ministra zdravotnictví a nynější vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, po dvou týdnech byl do čela ustanoven Hamáček.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jan Hamáček Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy