Lipavský poletí na pohřeb Albrightové, v USA se setká s Blinkenem

Pohřbu bývalé americké ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightové se příští týden ve Washingtonu zúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Za vládu pojede šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), který se při cestě do Spojených států setká také se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem a s kongresmany. Pohřeb Albrightové se bude 27. dubna konat v Národní katedrále ve Washingtonu.

Lipavský vystoupí rovněž v Centru pro analýzu evropské politiky (CEPA) a v analytickém institutu Atlantic Council, sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do.

Vystrčila budou podle informací ČTK ze Senátu doprovázet místopředseda Senátu Jiří Růžička a předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý), který působil jako poradce někdejšího prezidenta Václava Havla.

Albrightová, nadšená americká i česká patriotka, kterou pojilo přátelství s Havlem, se významně zasadila o vstup Česka, Polska a Maďarska do NATO. V roce 1999 patřila k největším obhájcům bombardování Jugoslávie, které mělo zabránit srbským etnickým čistkám v Kosovu.

Podle prezidenta Miloše Zemana byla Albrightová nejdůležitějším podporovatelem i advokátem České republiky v USA, a to nejen v roli šéfky americké diplomacie. V kondolenčním dopise adresovaném svému americkému protějšku Joeovi Bidenovi Zeman připomněl, že politička narozená v Praze velmi napomohla brzkému vstupu Česka do NATO, a to v době, kdy byl premiérem. Albrightová nadále zůstane velkou, hrdou a příkladnou osobností a spojníkem mezi Českem a Spojenými státy, uvedl tehdy prezident.

Albrightová se narodila v Praze v roce 1937 v české židovské rodině diplomata Josefa Korbela. Vychovávána byla jako katolička. Do Spojených států přišla jako uprchlice v roce 1948, byla ministryní zahraničí v letech 1997 až 2001 v administrativě demokratického prezidenta Billa Clintona. Předtím působila jako velvyslankyně USA při OSN.

Zásluhy první ženy v čele americké diplomacie krátce po oznámení jejího úmrtí ocenili i další čeští politici. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že Albrightová má mimořádné zásluhy o Českou republiku i o to, že je Česko ve větším bezpečí díky členství v NATO.

Související

Joe Biden

Biden na pohřbu Albrightové: Vzpomínáme na dceru České republiky

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl dnes na pohřbu bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové americký prezident Joe Biden. Věděla, jaké je snášet válku a prchat před pronásledováním, nikdo ve 20. a 21. století podle Bidena nebránil svobodu tak jako ona.
Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová bude pohřbena 27. dubna ve Washingtonu

Národní katedrála ve Washingtonu dnes oznámila, že bude 27. dubna hostit pohřeb bývalé ministryně zahraničí USA s českými kořeny Madeleine Albrightové. První žena, která kdy zastávala post šéfa americké diplomacie, zemřela 23. března ve věku 84 let. Do své smrti byla členkou řídícího orgánu chrámu, v němž se pravidelně konají rozlučky s významnými americkými politiky.

Více souvisejících

Madeleine Albrightová Jan Lipavský

Aktuálně se děje

před 51 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Politico: Hackeři před lety zaútočili na skupinu, jejímž členem byl Lipavský

Skupina hackerů známá jako APT31, která je podle Spojených států a Británie úzce spojena s Čínou, před několika lety provedla útok na parlamentní skupinu, v níž byl členem i současný ministr zahraničí Jan Lipavský. Uvedl to server Politico. Cílem útoků byly e-mailové adresy členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) z EU a Británie.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Neopodstatněná vulgarita nemá smysl, v improvizaci ale na diváka funguje, říká herec Bořek Čermák

Ačkoliv patří Bořek Čermák mezi mladou generaci herců, na kontě má už účinkování v několika filmech, seriálech i angažmá ve známém ostravském divadle Mír. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz ale přiznal, že původně uvažoval spíše o kariéře pilota, z níž ale z vícero důvodů sešlo.

Zdroj: Petr Hanisch

Další zprávy