Magistrát Prahy i některé městské části pošlou peníze na Moravu

Pražští radní budou v pondělí na mimořádném jednání schvalovat finanční pomoc pro obce na jižní Moravě, které ve čtvrtek zasáhlo tornádo. ČTK dnes o tom informoval mluvčí města Vít Hofman.

Obdobný krok na svých webech ohlásilo několik městských částí. Praha také podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) vyslala do oblasti jednotky hasičů a záchranářů, psovody městské policie a s pomocí firmy Pražské vodovody a kanalizace (PVK) kontejnery s pitnou vodou.

"Praha chce zasaženým oblastem finančně pomoci. O výši příspěvku rozhodnou radní na svém pondělním zasedání," uvedl Hofman. Hlubuček dodal, že kromě jednotek hasičů a záchranářů na Moravu v noci vyrazila i speciální polní nemocnice Golem a psovodi z městské policie, kteří mají zkušenosti s vyhledáváním obětí v troskách budov.

"Poté, co skončí záchranné práce, jsme připraveni pomoct s likvidačními pracemi a odklízet škody na místě prostřednictvím pražských dobrovolných hasičů," dodal náměstek.

PVK, kterou město spoluvlastní, vyslala do oblasti kamion s balenou pitnou vodou. "Krátce po 10:00 vyrazil z areálu v pražské Hostivaři směr jižní Morava vůz s patnácti kontejnery. V každém z nich je sto sáčků o objemu dvou litrů pitné vody,“ informoval mluvčí společnosti Tomáš Mrázek. Dodal, že firma je v případě potřeby do postižených obcí připravena dodat další vodu.

Zasažené obce na Hodonínsku a Břeclavsku podle svých webů finančně či materiálně podpoří také některé městské části. Prahy 2 a 4 pošlou 50.000 korun, Praha 13 pak 100.000 a šestá městská část 200.000 korun. Vedení Prahy 5 o částce rozhodne v pondělí. "Jsme také ve spojení s Krizovým štábem ČR a nabízíme i materiální pomoc. Pokud bude poptávka, máme připraveno 100 spacáků a karimatek," uvedla starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (za ODS).

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) uvedl, že schválených 200.000 korun je pouze prvním krokem, který je omezen možností rady darovat každé z obcí maximálně 50.000 korun. "Současně jsme rozhodli o svolání mimořádného zastupitelstva v nejbližším možném termínu, kde bychom měli jednat o významně větší pomoci, finanční i materiální," dodal.

Bouřky s kroupami o velikosti tenisových míčků a také tornádo se přehnaly přes jižní Moravu ve čtvrtek večer. Poničily stovky domů a aut a škody budou podle odhadů stovky milionů. Živel si vyžádal pět obětí a desítky zraněných. Nejhůře zasaženými oblastmi byly obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice nebo Mikulčice.

Související

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Charita chce v Hruškách postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem

Diecézní charita Brno chce spolu s obcí v Hruškách na Břeclavsku postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem, kteří nedokážou opravit své domovy. ČTK to řekla mluvčí charity Zuzana Horáková. Budova by měla mít devět bytů a náklady na její vznik by se mohly pohybovat kolem 30 milionů korun.

Více souvisejících

Tornádo na Moravě (24.6.2021) magistráty Praha

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy