Minář odešel z čela Milionu chvilek. Hodlá založit nové hnutí a jít do voleb

Mikuláš Minář rezignoval na funkci předsedy spolku Milion chvilek. Chce založit hnutí, se kterým by se v příštím roce zřejmě zúčastnil sněmovních voleb.

Milion chvilek vznikl po sněmovních volbách v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO vedené nynějším premiérem Andrejem Babišem. Spolek pořádá demonstrace, při nichž kritizuje Babiše mimo jiné za střet zájmů a nedodržování volebních slibů. Loni v červnu na pražské Letné se největší demonstrace Milionu chvilek zúčastnilo podle organizátorů až 250.000 lidí.

Minář serverům ihned.cz a denikn.cz řekl, že funkci předsedy spolku dal k dispozici v pátek. Spolek to v sobotu přijal a za nového předsedu si zvolil Benjamina Rolla, který podobně jako Minář v čele Milionu chvilek působí už od jeho vzniku a je vysokoškolským studentem teologie. "Trvá slib, že Milion chvilek se nestane volebním hnutím a zůstane občanskou iniciativou," doplnil Minář.

Mikuláš Minář v roli předsedy končí. Novým předsedou se stal Benjamin Roll. Role Milionu chvilek ale zůstává stejná. Hnutí Milion chvilek pro demokracii totiž zdaleka není tvořeno jen předsedou. Tvoří ho všichni aktivní lidé, kteří věří společné myšlence. https://t.co/UJmEQL4wbc

— Milion chvilek pro demokracii (@milionchvilek) September 28, 2020

"Současná politická situace je dlouhodobě zablokovaná a nevypadá, že by se měla změnit. Trend je za poslední tři roky stále stejný. Politické preference se nijak zvláštně nemění. Už v červnu jsem řekl, že za těchto okolností začínám zvažovat vstup do politiky," uvedl. "Já nechci zatěžovat Milion chvilek úvahami o vstupu do politiky, proto jsem dal funkci k dispozici," zdůvodnil Minář odchod z funkce.

Podle Mináře je potřeba, aby vzniklo nové politické hnutí, schopné oslovit část voličů, kterou nedokázala oslovit sněmovní opozice, nebo i dosavadní nevoliče. "Do deseti dnů, po krajských volbách, se rozhodnu definitivně," řekl k možnému založení nového hnutí a ke svému vstupu do politiky.

Zatím se podle svých slov stýká s potenciálními kandidáty či experty, kteří by s ním chtěli spolupracovat. "Je to opravdu široká paleta lidí. Mladší, starší, z regionů, z Prahy, mají za sebou velmi úspěšné kariéry z byznysu, akademické sféry, někteří mají zkušenosti i z politiky," řekl. Serveru ihned.cz potvrdil, že se radí například i s poslancem, starostou Prahy 7 a lídrem uskupení Praha sobě Janem Čižinským.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář Praha Benjamin Roll (Milion chvilek)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 10 minutami

před 30 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 43 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy