Náskok Pirátů a Starostů je přeceněný. Klaus cítí šanci na reparát za Bobošíkovou, říká politolog

Netají se rozpaky, jak velký náskok agentura Kantar CZ přisuzuje koalici Pirátů se Starosty a nezávislými ve svém nejnovějším předvolebním výzkumu. Politologa Ladislava Mrklase zaráží, že zatímco u jiných modelů má aliance podobný výsledek jako hnutí ANO, nyní peloton politických stran vede s náskokem dvanácti procent. „Tak obrovský nárůst mně doslova přijde jako spadlý z Marsu,“ říká pro EuroZprávy.cz Ladislav Mrklas, jenž predikuje, že vstup exprezidenta Václava Klause do politiky je velmi pravděpodobný. „Vzestup Pirátů je pro něj darem z nebes.“

Když viděl předvolební průzkum agentury Kantar CZ, který přisuzuje koalici Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) dvanáctiprocentní náskok před vládním hnutím ANO, nemohl zůstat v klidu a ozval se. Politolog Ladislav Mrklas míní, že výsledek je ovlivněný několika faktory, které se odlišují oproti jiným modelům jako je například Median, STEM či Ispos. „Kantar CZ oproti konkurenci nevyužívá kvót, v němž jsou zahrnuty profese či finanční příjem respondentů. A tím může být průzkum dost ovlivněn, protože v něm nemusí být zahrnutá část pravicových voličů, kteří se hlásí ke koalici SPOLU složenou z ODS, lidovců a TOP 09,“ zamýšlí se nad průzkumem, podle něhož mají Piráti se STAN 34 procent, zatímco vládní hnutí ANO je pozadu o dvanáct bodů. Podle jiných agentur mají oba soupeři téměř shodný výsledek.

Bývalý prorektor vysoké školy CEVRO Institut upozorňuje na další klíčovou rozdílnost. Agentura Kantar CZ podle Mrklase nadhodnocuje volební účast oproti jiným modelům. „Běžně k volbám do Poslanecké sněmovny chodí mezi šedesáti až třiašedesáti procenty, což je ale maximum. A Kantar CZ počítá s účastí hodně přes šedesát procent, což u mnoha lidí z oboru vyvolává velké rozpaky a zvednuté obočí. Právě zmíněné nadhodnocení může Pirátům i Starostům dost nahrávat.“ Expert na český politický systém s průzkumem společnosti Kantar CZ nesouhlasí. „Tak obrovský nárůst mně doslova přijde jako spadlý z Marsu. Podle mého názoru se jedná o přestřelený, přeceněný výzkum.“

Trend nahrává alternativám a škodí tradičním stranám

Politolog, který absolvoval doktorské studium na Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, nerozporuje, že Piráti posilují. Hnutí ANO by v současné době porazili i bez koalice. „K náskoku jim pomáhá, že odebírají hlasy alianci SPOLU, která je málo dynamická. Starostové zase vydělávají na přebírání voličů od hnutí ANO,“ soudí. Změna na politické mapě je podle Mrklase zapříčiněna odklonem od tradičních stran. „A nynější trend, který nahrává alternativám, postihl i Českou republiku. A proto se tolik daří koalici Pirátům a Starostům. Navíc předsedové Ivan Bartoš a Vít Rakušan jsou neokoukané tváře, což rovněž pomáhá,“ tvrdí.

Naopak mírný pokles je patrný na uskupení SPOLU složeného z ODS, KDU-ČSL a TOP 09. „Kromě už zmiňované ztráty dynamiky koalici sráží i určité rozpory uvnitř. Stále více se od některých představitelů ODS ozývají hlasy, zda je nutné setrvat v koalici, když po nálezu Ústavního soudu došlo ke změně volebního systému.“ Nespokojenost je zřetelná i u části elektorátu. „Někteří voliči mohou dávat najevo, že se jim nelíbí, proč jejich strana šla do koalice právě s ODS či TOP 09, anebo lidovci. Ne každý se se všemi subjekty plně ztotožňuje,“ praví politický komentátor.

Odborný asistent na katedře politologie a mezinárodních vztahů CEVRO Institutu je přesvědčený, že na politickou scénu vstoupí bývalý prezident Václav Klaus, který se ostře vymezuje proti Pirátům. Jen nesouhlasí s jeho tvrzením, ze v zemi musí vzniknout strana, která se Pirátům postaví. „Je nutné si uvědomit, že už vznikla, a to sloučením Trikolory, Svobodných a Soukromníků, kteří vytvořili koalici. V jejím čele může stanout Václav Klaus, anebo ji řídit prostřednictvím svého syna. Vzestup Pirátů je pro něj darem z nebes. Můžeme se těšit, jakých ambicí subjekt dosáhne, i když nepočítám, že by zásadně dění na scéně ovlivnil.“

Specialista na místní a regionální politiku se nedomnívá, že by bývalou hlavu státu volili výhradně extrémisté, kteří se stejně jako Václav Klaus vymezují proti současným vládním opatřením v době koronaviru. „Mnoho lidí žije v omylu, že člověk, který je odpíračem respirátorů, je automaticky radikálem či extrémistou. Například část voličů Trikolory se rekrutuje z příznivců ODS z devadesátých let, kdy ji Václav Klaus vedl. Většina jeho příznivců stále žije v zajetí programu ODS z tehdejší doby a pomoci jí může i posun na ose k určitému nacionalismu.“

Trikoloře podle politologa nahrává, že SPD je pro některé lidi velice radikální. „Pro řadu příznivců Trikolory je Tomio Okamura nepřijatelný, navíc SPD vnímají jako podnikatelský projekt.“ A právě proto se může pro Václava Klause staršího, který ani po odchodu z Hradu prakticky neopustil politickou scénu, otevírat určitá naděje na úspěch. „Jeho vstup do aktuální politiky může brát jako určitý reparát za spojení s Janou Bobošíkovou, kterou v minulosti podporoval, ale její volební blok Hlavu vzhůru zcela propadl. Určitě na neúspěch nezapomněl a nehodlá jej už opakovat. A současné Klausovy postoje ke covidu-19 mu u některých lidí mohou být přičteny k dobru,“ říká pro EuroZprávy.cz Ladislav Mrklas.

Související

Andrej Babiš

Babiš bude moci hrát roli oběti, komentují výhrůžky politologové

Výhrůžky rodině prezidentského kandidáta a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by mohly napomoci tomu, že bude ve zbytku kampaně hrát roli oběti a terče agrese. Shodli se na tom někteří politologové, které ČTK oslovila. Dopady na rozhodnutí voličů, koho v druhém kole volit, někteří z nich připouštějí, ale těžko se podle nich odhadují. Poukazují ale na to, že Babiš přispívá k polarizaci společnosti a že útočný styl obsahovaly jeho billboardy s textem "Nezavleču Česko do války".

Více souvisejících

Ladislav Mrklas průzkumy volby 2021 Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Václav Klaus Ivan Bartoš (Piráti) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání

V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění. Feri byl loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let, na místě se odvolal. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy