Nejvyšší volební účast byla ve Zlínském kraji, ANO tam chce post hejtmana

Ve Zlínském kraji byla nejvyšší volební účast v zemi. Hlasovalo tam 41,19 procenta lidí, republikový průměr krajských voleb byl 37,95 procenta. Nejmenší zájem o volby měli lidé v Ústeckém kraji, k urnám tam dorazilo jen 31,30 procenta voličů, vyplývá z údajů zveřejněných na serveru www.volby.cz.

Ze čtyř okresů byla nejvyšší volební účast ve Zlínském kraji na Zlínsku, kde hlasovalo 44,67 procenta voličů. Nejméně jich přišlo do volebních místností na Vsetínsku, a to rovných 39 procent.

Mezi městy a obcemi se nejvyšší volební účastí ve Zlínském kraji může pochlubit vesnice Hostějov na Uherskohradišťsku, kde volilo 70,59 procenta voličů. Svůj hlas tam odevzdalo 24 z 34 voličů. Naopak nejmenší zájem byl ve Vyškovci na Uherskohradišťsku, kde volilo pouze 19 ze 116 oprávněných voličů, což znamenalo volební účast 16,38 procenta.

Nejstarším zvoleným zastupitelem je sedmašedesátiletý Stanislav Mišák. Bývalý hejtman a někdejší starosta Otrokovic na Zlínsku figuroval na desáté příčce kandidátky ČSSD, voliči ho však 2792 preferenčními hlasy posunuli až na její druhé místo. Nejmladším zvoleným zastupitelem je dvaadvacetiletý student Jiří Knotek, který byl šestý na kandidátce Pirátů. Průměrný věk v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu je nyní 49,36 let, usedne v něm devět žen.

Hnutí ANO, které v krajských volbách ve Zlínském kraji těsně zvítězilo před druhými lidovci, usiluje o funkci hejtmana a několik míst v radě. ČTK to řekl volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku Radim Holiš. Povolební vyjednávání podle něj zatím ANO vede se subjekty, které se vymezily proti schválené stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Její vznik prosazuje KDU-ČSL dosavadního hejtmana Jiřího Čunka a také STAN.

"Máme za sebou pět stran v prvním kole vyjednávání, dneska chceme dodělat zbytek. Řekli jsme své požadavky na kolegy, ti si to teď přebírají. Možná už dnes nastane i část druhého kola vyjednávání. Zatím výsledek ještě není, předpokládám, že tak rychle nebude," uvedl Holiš. S lidovci ani zástupci hnutí STAN, které v krajských volbách skončilo čtvrté, podle něj ANO zatím o možné koaliční spolupráci nejednalo.

První povolební jednání se vedla v sobotu večer a v noci na dnešek. "Chceme hejtmana a pozice v radě na postech, pro které máme vhodné lidi. Potřebujeme prostor, abychom to mohli s kolegy probrat. Musí si to sednout, aby byly všechny strany spokojené," řekl Holiš. Krátce poté, co bylo vítězství ANO ve volbách zřejmé, uvedl, že za reálný považuje vznik koalice ANO, Piráti, ODS a ČSSD.

Stěžejním tématem voleb byla otázka výstavby nové krajské nemocnice, kterou těsně schválilo končící krajské zastupitelstvo. ANO je proti. "Deklarovali jsme to před volbami a naše slovo platí," uvedl Holiš. Právě nemocnice je podle něj jedním z hlavních bodů povolebních vyjednávání. "My jsme to chtěli trošičku zjednodušit, to znamená, že teď v prvním kole jdou strany, které jsou proti výstavbě nové nemocnice a deklarovaly to. Zveme si je a ptáme se, jestli jejich slib voličům platí, nebo ne," doplnil Holiš.

Piráti, kteří skončili třetí se ziskem 13,26 procenta hlasů, vstoupí do osobních jednání o možné účasti v koalici dnes. "Odpoledne se scházíme s hnutím ANO a pak uvidíme dál. Setkáme se první s vítězi voleb, uvidíme, kde se protneme," řekla dnes ČTK jednička pirátské kandidátky v kraji Hana Ančincová.

V jednáních dnes bude pokračovat hnutí STAN, které získalo 12,69 procenta hlasů. "Mluvili jsme se všemi stranami telefonicky, s ODS jsme měli osobní jednání, dnes máme osobní jednání s KDU-ČSL. Ta jednání nemusejí být úplně krátká, přestože se vyhlašuje, že už vzniká nějaká koalice," uvedl lídr kandidátky Petr Gazdík.

Hnutí ANO volby v kraji vyhrálo těsně, získalo 19,08 procenta hlasů, druzí lidovci 18,62 procenta. Oba subjekty mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu po devíti mandátech. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů, stejně jako STAN. Na pátém místě je ODS s pěti zastupiteli, šestá je ČSSD se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli, stejně jich má koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, která byla osmá.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Zlínský kraj Hnutí ANO Volby krajské KDU - ČSL Jiří Čunek Radim Holiš (ANO) Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy