Neplatiči pokut za přestupky by měli přijít o část dávek, navrhuje poslanec ODS

Chudší lidé, kteří páchají přestupky a neplatí za ně postihy, by mohli přijít o část doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí. Úřady by jim z těchto dávek neuhrazené pokuty strhávaly. Předpokládá to celkový pozměňovací návrh Jana Bauera (ODS) ke starší předloze občanských demokratů, podle níž by lidé po spáchání tří závažných přestupků o dávky v hmotné nouzi na čtvrt roku přišli.

Nový návrh vychází podle Bauera z doporučení vlády ANO a ČSSD k dřívější novele opoziční ODS. Mohl by být podle něho efektivnější a navíc mít větší výchovný účinek. "Uložené pokuty jsou totiž od osob, na které je návrh zaměřen, prakticky nevymahatelné," sdělil ČTK Bauer.

Pozměňovací návrh podpořilo tento týden 11 ze 14 přítomných členů sněmovního sociálního výboru. Výbor doporučil plénu novelu ODS v novém znění schválit.

Úřady by podle návrhu snížily dávky na úhradu nezaplacených pokut za přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku. Stejně by postupovaly v případě nepřihlášení dítěte k zápisu k povinné školní docházce a v případě zanedbávání péče o dítě, které by spočívalo v neomluveném zameškání školní docházky nad 100 hodin za pololetí. O část dávek by přišli také lidé, kteří nezaplatili pokutu za porušení obecní vyhlášky, jež stanoví podmínky pro pořádání sportovních a kulturních akcí včetně tanečních zábav a diskoték.

Nezaplacené pokuty by obecní úřady oznamovaly úřadům práce, které dávky vyplácejí. Informační povinnost by podle návrhu ale měly až v případě tří neuhrazených postihů za poslední rok. Úřady práce by po oznámení musely dávky snížit. Částky, které na nich lidem nevyplatily, by putovaly do rozpočtů příslušných obcí.

Předloha je nyní před druhým sněmovním čtením. Pokud by byla schválena, nabyla by účinnosti od příštího roku.

Související

ODS

Zvýšení důchodu o 1000 korun po 25 letech v penzi? Návrh ODS zřejmě projde

Starším penzistům by se mohl zvýšit měsíční důchod o 1000 korun po 25 letech v penzi. Sněmovní sociální výbor dnes doporučil plénu schválit pozměňovací návrh Jana Bauera (ODS), který to předpokládá. Úprava by nahradila nynější ustanovení, podle kterého se lidem důchody zvyšují o 1000 korun po dovršení 85 let věku.

Více souvisejících

Jan Bauer Sociální dávky ODS přestupky zákony

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy