Nový koronavirus děsí Česko. Na letišti Praha jsou zdravotníci, lékaři v pohotovosti

V souvislosti se šířením koronaviru se už nyní kontroluje, zda někdo z cestujících do České republiky nevykazuje příznaky nákazy. Uvedl to dnes premiér Andrej Babiš (ANO). Na letišti Praha jsou podle něj připraveni zdravotníci a v pohotovosti je stálá lékařská služba a z hlediska bezpečnosti také hasiči. V Číně už koronaviru podlehlo 56 lidí a nakažených je přes 2000. Pacienti jsou hlášeni nejen z Číny, ale i z jiných zemích. První nemocnou s podezřením na koronavirus dnes oznámilo Rakousko.

"Dnes již jsou k dispozici informace na letišti o možných rizicích pro cestovatele a jak mají postupovat, pokud se necítí zdravotně dobře, dále určitá míra vstupního screeningu, tzn. že je kontrolováno, zda někdo z cestujících vykazuje příznaky, resp. onemocnění," uvedl Babiš na facebooku.

Letiště je podle něj v rámci preventivních opatření v plné součinnosti s hygienou, pohotovostní postupy má přesně nastavené a připravené. "Zatím k tomu nedošlo, ale v případě, že vznikne podezření na nákazu na palubě letadla u konkrétního cestujícího, letiště okamžitě spouští procesy podle pohotovostního plánu," informoval předseda vlády.

Každý nahlášený případ podezření na infekční onemocnění má být podroben epidemiologickému šetření, povinná je také izolace nemocných.

O vývoji epidemiologické situace lékaře i veřejnost průběžně informují ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová a Státní zdravotní ústav, uvedl premiér. Vojtěch svolal na dnešních 15:30 k situaci tiskovou konferenci právě na pražském letišti.

Virus se v jedenáctimilionovém Wu-chanu objevil koncem loňského roku. Případy úmrtí jsou hlášeny z provincie Chu-pej i dalších regionů nejlidnatější země světa. Onemocnění byla kromě Kanady potvrzena i v dalších světových zemích. Podle Reuters jde v Asii o Japonsko, Jižní Koreu, Nepál, Malajsii, Singapur, Thajsko, Tchaj-wan a Vietnam. V pátek první tři případy v Evropě oznámily francouzské úřady a druhou infikovanou osobu potvrdily také Spojené státy. Prvního infikovaného člověka oznámila v sobotu i Austrálie.

Vietnamský portál VnExpress, dnes uvedl, že v Danangu je kvůli podezření na nákazu hospitalizován také jeden Čech. České ministerstvo zahraničí informaci prověřuje.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Letiště Václava Havla Praha Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Severokorejci opět provokují sousedy. Odpálili několik raket do moře

Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její jižní soused. Podle agentury Reuters se jednalo o první takový test po dvou měsících, Soul a Tokyo podrobily Pchjongjang ostré kritice. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy