Nový stavební zákon? Kritika neutichá, Babiš a Dostálová budu jednat s Luklem

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) budou v pondělí jednat s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem o návrhu stavebního zákona. Babiš to dnes řekl v pořadu Partie na televizi Prima. Svaz normu označil za natolik špatnou, že je třeba vypracovat zcela nový návrh. Samostatná jednání plánuje Babiš také s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD) a s památkáři, kteří rovněž normu kritizovali. Dostálová podle Babiše nezvládla komunikaci o zákonu.

Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) má nový zákon urychlit a zjednodušit povolování staveb. Povolovací řízení u staveb by se mělo zkrátit ze současného průměru 5,4 roku na jeden rok, norma by měla platit od poloviny roku 2023. Návrh zákona ale sklízí kritiku z řady míst.

Lukl kritizoval zejména plánované převedení úředníků zabývajících se stavební agendou z obcí na stát. Ministerstvo vnitra varovalo před možným zablokováním stavebního řízení až na rok a půl kvůli převodu agendy. Velká města vyjádřila obavy o možnost ovlivňovat územní plánování. Novelu kritizují i památkáři nebo hasiči.

Podle Babiše Dostálová nezvládla komunikaci o návrhu zákona a vysvětlování jeho obsahu. Nyní se do toho chce zapojit sám. "My máme v pondělí schůzku s panem Luklem za přítomnosti paní ministryně," řekl. Samostatná jednání plánuje s Hamáčkem, se Zaorálkem a památkáři.

Babiš nicméně odmítl vyjádření ministerstva vnitra, podle kterého by po účinnosti zákona mohly být až na rok a půl zablokovány stavební úřady. "Není pravda, že by došlo k zablokování systému," řekl. Odmítl také varování ministerstva vnitra z vysokých nákladů, které by podle analýzy úřadu mohly dosáhnout až 32 miliard. "Tam byla nesmyslná položka 30 miliard, že budeme stavět nějaké budovy pro úředníky. To je nesmysl," řekl.

Podle premiéra je nový stavební zákon nutný, aby se zrychlilo povolování staveb, které v Česku patří mezi nejpomalejší na světě. "Sto padesáté sedmé místo na světě je katastrofa. Stavební řízení trvá pět a půl roku, na dálnice 13 let," řekl Babiš. Podle něj je nutné tyto lhůty zkrátit. Vyzval i opozici, aby s vládou na úpravě stavebního zákona spolupracovala.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).
Bill Clinton na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024) Glosa

Události Petra Nutila: Prezidentský díl, tentokrát s příchutí Ameriky

Milí čtenáři, pravidelné shrnutí událostí týdne, obvykle těch divných, absurdních, nebo aspoň takových, které nejdou přehlédnout, přichází tento týden se zpožděním. Za něj se vám omlouvám, nicméně bych rád dodal, že bylo způsobeno mou nepřítomností na evropském kontinentu, respektive pracovní cestou do Ameriky. Snad mi to odpustíte. I tak jsem ale zdálky pozoroval, co se v té naší zemičce (kterou, jak jsem zjistil, Američané buď znají jako Československo, nebo vůbec), vlastně dělo. Nebylo toho úplně málo, takže pojďme na to. 

Více souvisejících

Andrej Babiš Klára Dostálová František Lukl Lubomír Zaorálek Jan Hamáček zákony Vláda ČR Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy