Odvolání dozorčí komise Rady ČT bylo nezákonné, tvrdí senátní komise. Kauza míří k poslancům

Způsob odvolání dozorčí komise Rady České televize nebyl podle stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky v souladu se zákonem. Chce, aby se věcí zabýval volební výbor Poslanecké sněmovny. Senátor David Smoljak (STAN) ČTK řekl, že stálá komise dnes ráno vyslechla dvě právní analýzy. Na jejich základě přijala usnesení, podle něhož způsob odvolání dozorčí komise Radou ČT nebyl v souladu se zákonem o České televizi, a to zejména pokud jde o transparentnost.

"Rozhodování Rady ČT v případě odvolání dozorčí komise, i v případě dalších rozhodnutí, je dlouhodobě zatíženo vadou spočívající v nedostatku transparentnosti. A to především v oblasti řádného odůvodňování jejích rozhodnutí. Přitom transparentnost je nezbytnou podmínkou pro naplnění práva veřejnosti na kontrolu činnosti ČT jako média veřejné služby," uvedl Smoljak.

Stálá komise Senátu se proto obrací na volební výbor Poslanecké sněmovny se žádostí, aby se na nejbližší schůzi pochybeními ze strany Rady ČT zabýval, dodal Smoljak. Sněmovní výbor je podle něj jediným orgánem, který se dlouhodobým porušováním zákona o ČT může zabývat. Ve čtvrtek by se mělo podle Smoljaka k věci vyjádřit i plénum horní parlamentní komory.

Rada ČT dozorčí komisi odvolala minulý týden. Podle místopředsedy rady Pavla Matochy měla vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Novou dozorčí komisi by mohla volit už příští týden. Většina radních byla podle Matochy s prací komise dlouhodobě nespokojena, což dávali komisi opakovaně najevo. "Radní nesou odpovědnost za svá rozhodnutí a dozorčí komise jim má poskytovat odborná právní a ekonomická stanoviska a podklady pro rozhodování. Protože většina členů Rady ČT svým poradcům nevěřila, tak se rozhodla je vyměnit a naprostou většinou deseti hlasů ze 13 přítomných stávající DK odvolala," uvedl Matocha na svém facebookovém profilu. Další radní Hana Lipovská na stejné sociální síti uvedla, že odvolání komise nepřišlo jako blesk z čistého nebe, ale schylovalo se k němu podle ní bezmála rok. Komise podle ní pracovala laxně, odmítavě a pasivně a bylo nezbytné ji odvolat.

Odvolání dozorčí komise předcházela dlouhá debata o tom, zda má ČT odkoupit pozemek pod ostravským studiem ČT, na který má předkupní právo a kterého se původní vlastníci rozhodli zbavit spolu s dalšími nemovitostmi. Požadovaná cena 1,5 milionu byla zhruba o půl milionu vyšší než znalecký posudek. Matocha označil postup dozorčí komise v této věci za diletantský. Lipovská věří, že na mimořádném jednání Rady ČT se podaří s managementem televize shodnout na dalším postupu v této věci.

Postup rady vyvolal minulý týden kritické komentáře na sociálních sítích. V úterý odpoledne se před budovou ČT sešly desítky lidí v autech i na ulici, aby demonstrovaly proti pokusům ovlivnit nezávislost veřejnoprávní instituce. Akci pořádaly iniciativy Vraťte nám stát! a Svobodu médiím! s podporou uskupení Milion chvilek pro demokracii.

Předseda Rady České televize René Kühn se rozhodl k 20. listopadu odstoupit z funkce. Důvodem je minulé jednání rady, kdy odvolala dozorčí komisi a rozhodovala o koupi a směně pozemku pod ostravským studiem. Na odvolání, o jehož návrhu se dozvěděl na poslední chvíli, měl jiný názor než většina členů rady. Na svůj post místopředsedy Rady ČT rezignoval i Jaroslav Dědič. Oznámili to na dnešním mimořádném zasedání.

Kühn byl předsedou od letošního června. Na dnešním jednání uvedl, že z pozice předsedy cítí slabý mandát. "V okamžiku, kdy se postoje předsedy různí od většiny rady, nemůže prezentovat její názor," uvedl Kühn. Dodal, že rada zcela jistě rychle najde nového předsedu a on zůstává řadovým aktivním radním.

Dědičovi končí mandát v radě v březnu příštího roku a řekl, že už nebude znovu kandidovat. "Rada potřebuje stabilizaci, energii a shodu v zásadních věcech," uvedl. Dodal, že se cítí prací v radě, ve které se v posledním roce podílel na většině programových bodů, vyčerpaný. Jako další důvod zmínil i situaci z minulého týdne, kdy nebyl informován o odvolání dozorčí komise. Jako důležité zmínil zvolit příští týden novou dozorčí komisi.

Související

Senát ČR

Do Rady ČT byli v prvním kole zvoleni Fištejn, Denčevová a Procházková

Ve prvním kole tajných voleb Senát zvolil tři ze šesti členů Rady České televize. Z 46 kandidátů získali nadpoloviční většinu hlasů publicista Jefim Fištejn, rozhlasová moderátorka Ivana Chmel Denčevová a šéfredaktorka magazínu EDUzín a bývalá editorka Portálu ČT24 Barbora Procházková. 
Senát ČR

Senátoři se zapojí do volby rad ČT a ČRo, Pavel podepsal zákon

Třetinu členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), které zatím kompletně volí Sněmovna, bude od letošního října volit Senát. Změna má podle vládní koalice posílit odolnost obou veřejnoprávních médií vůči politickým tlakům. Novela, kterou dnes prezident Petr Pavel podepsal, má také zpřísnit nominaci kandidátů do rad veřejnoprávní televize a rozhlasu. O prezidentově podpisu novely formoval Hrad.

Více souvisejících

Rada České televize Senát ČR Česká televize David Smoljak Svoboda médií Hana Lipovská (ekonomka)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy