Opozice má podklady o efektivitě vládních opatření dostat v pondělí

Opoziční strany by měly podklady o efektivitě protikoronavirových opatření obdržet v pondělí, sdělili dnes ČTK předsedové Pirátů Ivan Bartoš a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan. Další schůzka s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) zatím podle Rakušana není svolána, Bartoš chce příští týden jednat s vicepremiérem a ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO).

ODS plánuje podle předsedy Petra Fialy příští týden jednat s koaličními partnery KDU-ČSL a TOP 09, s občanskodemokratickými hejtmany a zástupci v regionech.

Opoziční politici jednali s Blatným ve středu. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) i Piráti a STAN podle tehdejšího vyjádření chtějí posoudit nutnost pokračování nouzového stavu podle vývoje epidemie v příštím týdnu. Vláda bude o žádosti o prodloužení stavu nouze rozhodovat v pondělí, podle Blatného epidemická situace vyžaduje prodloužení opatření navázaných na nouzový stav za 28. březen, potažmo až do velikonočních svátků, tedy včetně 5. dubna.

"Zatím jsme vyhodnocení efektivity opatření nedostali. Čekáme na pondělí, kdy nám to přislíbili. Efekt opatření přece musí umět vyhodnotit. Jednáme s ministry neustále. Chtěl bych se ještě příští týden sejít s panem ministrem Havlíčkem," napsal ČTK Bartoš. Důležité podle něj není opatření jen zavádět, ale především vyhodnocovat. "Zajímá nás zejména zlepšení očkovací strategie, přesná data a efektivita uzavření okresů, ale také dopady našich návrhů: testování ve firmách a zvýšení nemocenské," doplnil.

Opatření, která se na základě dat ukážou jako neúčinná, budou chtít Piráti zrušit. Bartoš zmínil například nošení roušek na místech, kde nejsou žádní další lidé, nebo omezení vycházení do přírody jen na území obce. Ve čtvrtek kabinet rozhodl, že volnočasové aktivity budou povolené v celém okresu. Součástí pirátských návrhů je též aktivní příprava opatření, jež by pomohla brzkému návratu žáků do škol. "Pro takový krok ale prosazujeme princip teritoriality, tedy že by rozhodovali jednotliví zřizovatelé a ředitelé škol samostatně," poznamenal Bartoš.

Podle pirátského předsedy se málo očkuje, vláda také musí řešit kontrolu dodržování karantény. Opatření související s testováním a trasováním nemohou fungovat, pokud nebude moci karanténu nemocných kromě hygienických stanic kontrolovat například policie, míní.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ČTK napsal, že podklady ještě nemá, na jednání je ale jeho strana připravena.

"Konkrétní data o dopadech vládních opatření by nám měl pan ministr (Blatný) dodat do pondělí, zatím je nemáme," poznamenal Fiala. Příští týden chce ODS jednat s koaličními partnery, hejtmany a zástupci v regionech. "Přišli jsme s vlastním plánem dalšího postupu, vláda zatím nic takového nepředložila," dodal předseda občanských demokratů.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové používá vláda nouzový stav k pochybným kšeftům či k omezení pohybu, které v mnohých ohledech nemá logiku. "Vláda zas a znovu dala lidem falešnou naději, ze bude stačit obětovat březen a neměla odvahu rovnou říci, ze to stačit nebude," kritizovala. Další jednání s Blatným sice není naplánováno, TOP 09 ale o něj bude usilovat, dodala.

Koalice Spolu minulý týden představila plán návratu ČR k normálnímu životu, počítá se třemi variantami vývoje pandemie. Odvíjí se od toho, jak rychle se podaří snižovat počty nakažených a hospitalizovaných. Je rozčleněn do sedmi termínů mezi koncem března a začátkem srpna a obsahuje scénáře postupného uvolňování opatření v jednotlivých oblastech.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Opozice se zastala ČNB. Ocenila nepolitické chování

Česká národní banka se podle opozičních politiků oslovených ČTK zachovala při dnešním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta jako nezávislá instituce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf lidovců Marian Jurečka i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti kritizují, že se rozhodnutí banky snažili ovlivnit premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Vláda ČR

Opoziční koalice apelují na vládu, aby uznávala protilátky

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) opět vyzvala vládu, aby začala u lidí zjišťovat hladinu protilátek na koronavirus. Zástupci stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Také koalice Pirátů a hnutí STAN apeluje na uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti, což uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Více souvisejících

opozice Ivan Bartoš (Piráti) Vít Rakušan (STAN) Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy