Piráti by mohli vést Vysočinu i Plzeňský kraj, náročné období čeká Liberecký kraj

Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše jednají o postu hejtmanky pro jedničku své kandidátky Hanu Hajnovou na Vysočině. Piráti jsou podle průběžných výsledků krajských voleb na Vysočině na druhém místě s více než 13 procenty hlasů, první je ANO s necelými 18,5 procenta hlasů. Bartoš doufá, že se v krajích podaří sestavit funkční koalice, i protože se regiony musí vyrovnávat s následky epidemie covidu-19, řekl novinářům.

Bartoš uvedl, že vyjednávání je na krajských lídrech a jejich týmech. "Jsou na to připraveni," řekl. Jedná se podle něj už v tuto chvíli. "Některá jednání proběhla i před volbami se středovými a liberálními stranami. Nadějně vypadá Vysočina, kde naše lídryně bude vyjednávat o pozici hejtmanky," uvedl.

Za výrazné označil i výsledky Pirátů ve Středočeském kraji či v Olomouckém kraji v koalici se Starosty a nezávislými (STAN). "Naším cílem není vyklepnout jiné strany, ale dělat dobrou politiku a plnit naše cíle," řekl. O možné koalici se STAN i pro sněmovní volby se podle něj bude jednat na základě analýz, které členové strany dostanou 15. října. Vedení Pirátů vypracuje vedle této varianty ještě analýzu výhod samostatné kandidatury.

Piráti se budou podle Bartoše pokoušet propojovat svou politiku ve Sněmovně, v regionech i na úrovni Evropské unie. Až později bude možné vypočítat, zda strana skončila v těchto volbách druhá za ANO, nebo třetí. "Řada stran šla v koalicích, my ve 12 krajích sami," vysvětlil. Odhadl, že z výsledků příliš nejásá ani nejúspěšnější hnutí ANO. "Ten úspěch je asi výrazně menší, než premiér (a předseda ANO Andrej Babiš) očekával," řekl Bartoš.

V senátních volbách označil Bartoš za úspěch pro Piráty hlavně postup Adély Šípové na Kladensku do druhého kola voleb z prvního místa. Dobrou zprávou je podle něj i to, že z druhého místa postupuje na Plzeňsku pirátský kandidát Daniel Kůs. Radost mu udělal i postup Davida Smoljaka (STAN) a dalších pěti kandidátů podporovaných Piráty. Vyjmenoval Václava Lásku (SEN 21), Tomáše Třetinu (TOP 09), Jana Grulicha (TOP 09), Jana Sobotku (za STAN), Tomáše Goláně (SEN 21).

Piráti a STAN, kteří podle propočtů skončili v krajských volbách v Plzeňském kraji na čtvrtém a třetím místě, se dohodli na společném povolebním postupu. Spojením tak vznikne zřejmě nejsilnější subjekt v novém zastupitelstvu, řekl dnes ČTK lídr Pirátů Rudolf Špoták. Sám bude aspirovat na post hejtmana. 

ANO získalo přes 22,5 procenta hlasů. ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů 21,23 procenta, STAN s bývalým hejtmanem Josefem Bernardem, Zelenými a Pro Plzeň 14,9 procenta a Piráti 13,56 procenta. Zisk zbývajících tří stran se pohybuje od zhruba 5,5 do 6,2 procenta.

Piráti už stihli ustanovit svůj budoucí zastupitelský klub, v němž budou mít sedm křesel v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu, shodně jako STAN. "Budeme jednat o možnosti vytvoření spolu se STAN společného zastupitelského klubu," řekl Špoták.

Bernard uvedl, že se STAN s Piráty už dlouho oťukával. "Máme výraznou shodu v programových věcech. Navíc strašně fandím mladým lidem v politice, což Piráti jsou, a chtěl bych s nimi spolupracovat i do budoucna," uvedl. Piráti prosazují Špotáka na hejtmana, ale podle Bernarda je to věcí dalšího vyjednávání.

Liberecký kraj čeká náročné období

Podle libereckého hejtmana Martina Půty, který už potřetí dovedl Starosty v Libereckém kraji k vítězství, čeká kraj náročné období. Chce proto vytvořit silnou a stabilní koalici. Nejreálnější je pro něj spojení s Piráty a ODS. Jednání začala už dnes po vyhlášení výsledků voleb. Jednat budou Starostové se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly, s výjimkou SPD. Novinářům to řekl Půta, který bude pravděpodobně třetí volební období libereckým hejtmanem.

Půta věří, že do poloviny října by mohl koalici i obsazení jednotlivých resortů a programové priority představit. "Myslím, že široká koalice fungovala v minulých čtyřech letech dobře a jsou za ní vidět výsledky a já bych byl rád, aby podobný formát fungoval i v příštích čtyřech letech," řekl. Starostové získali 22 mandátů, druhé ANO deset a ODS s Piráty po pěti. Koalice starostů s Piráty a ODS by tak měla pohodlnou většinu 32 mandátů v zastupitelstvu, stejnou většinu by Starostové získali s ANO.

"Dneska si to užijeme, od zítřka budeme pracovat a od pondělí nás čeká nouzový stav. Je evidentní, že ta situace nebude jednoduchá, je evidentní, že rozpočty budou v těch příštích letech vypadat jinak, než jsme si ještě před rokem plánovali," řekl Půta. Proto bude podle něj důležité vytvořit silnou koalici, která bude fungovat celé čtyři roky. 

Jednání o budoucí koalici zahájí Starostové ještě dnes. "Myslím, že po volební kampani a předvolebních prohlášeních se dá očekávat, že budeme chtít spolupracovat s hnutím ANO, ale určitě ne ve volební koalici," řekl. V žádném případě ale Půta nepočítá s tím, že by Starostové vládli v kraji sami, a to ani v případě, že by v zastupitelstvu získali nadpoloviční většinu z 45 mandátů. "Silná koalice je pro těžkou dobu určitě lepší než nějaká křehká většina," poznamenal Půta.

Vyjednat koalici pro něj nebude jednoduché. Piráti, kteří už před volbami odmítli spolupráci s ANO, mají výhrady i k občanským demokratům. "Starostové jsou pro nás na prvním místě jako partneři pro koalici, v ODS nám vadí některé osoby," řekl ČTK lídr jejich kandidátky Zbyněk Miklík.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Ivan Bartoš (Piráti) Kraj Vysočina Martin Půta Liberecký kraj Volby krajské Hana Hajnová (Piráti) Senátní volby Plzeňský kraj Josef Bernard (hejtman) Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 42 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy