Piráti i KDU se ohradili proti Babišovým výrokům o europoslancích

Pirátští i lidovečtí politici se ohradili vůči dnešnímu výroku premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu europoslanců Mikuláše Peksy (Piráti) a Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). Babiš je označil za vlastizrádce, protože podle něj v Evropském parlamentu otevírají téma jeho možného střetu zájmů. Postupují tak podle Babiše proti české vládě. Předsednictvo KDU-ČSL uvedlo na sociálních sítích, že od něj chce okamžitou veřejnou omluvu. Kritika Babiše se ozvala i z dalších stran.

Premiér komentoval na tiskové konferenci delegaci europoslanců, která v uplynulých dnech v Praze navštívila některé úřady, aby zjišťovala fakta o jeho údajném střetu zájmů. Babiš zopakoval, že ve střetu zájmu není a v řešení svých majetkových záležitostí postupoval podle českého zákona. Delegaci označil za politickou misi.

Podle Peksy je označení europoslanců za vlastizrádce krajně nevhodné. Zdechovský Babišovi po sociálních sítích vzkázal, že pokud se jemu nebo jeho rodině něco stane, bude za to premiér plně zodpovědný. Babiš podle něj svým výrokem překročil všechny meze demokratického státu a měl by se za to okamžitě omluvit.

"Premiér nazývá naprosto legitimní kontrolu správy veřejných prostředků vlastizradou. Je naprosto neuvěřitelné, jakých sprosťáren je tahle potrefená husa schopná," uvedl na sociálních sítích místopředseda EP za Piráty Marcel Kolaja.

"Upozornit na vaše zlodějiny není zrada vlasti a vy nejste stát," vzkázal Babišovi na twitteru předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Nevím, jestli jste ten slovník pochytil v StB, ale nejsme na něj zvědaví," dodal.

"Premiér nesmí jen tak někoho vážně a křivě obvinit!" napsal na twitteru předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zdechovský podle něj pouze jako člen kontrolního výboru europarlamentu dělá svoji práci a kontroluje, jak se s penězi v EU nakládá.

"Předsednictvo KDU-ČSL důrazně odmítá napadení místopředsedy a europoslance Tomáše Zdechovského ze strany předsedy ANO Andreje Babiše, kterého se dopustil lživým a dehonestujícím prohlášením a obviněním z vlastizrady. Předsednictvo požaduje od Andreje Babiše okamžitou veřejnou omluvu," uvedla KDU-ČSL na twitteru.

Kritika Babiše zazněla i z ODS. "Označuje-li Andrej Babiš někoho za vlastizrádce jen proto, že upozorňuje na jeho střet zájmů, je to hodně daleko za hranicí přijatelného. Hlavně si ale plete zájmy České republiky se zájmy svého dotačního byznysu," uvedl místopředseda ODS Martin Kupka.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Česká pirátská strana KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy