Policie žádá o vydání poslankyně SPD Maříkové za její výroky o migrantech

Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání poslankyně SPD z Karlovarského kraje Karly Maříkové k trestnímu stíhání kvůli jejím výrokům o migrantech, které zveřejnila na facebooku. Žádost dnes dorazila sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru, který se kvůli tomu sejde v úterý 10. března, řekl na dotaz ČTK jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). O žádosti poté rozhoduje celá Sněmovna.

Žádost policie o souhlas se stíháním poslankyně Maříkové dorazila do Sněmovny dnes pozdě odpoledne, ihned o ní byli informováni všichni členové výboru. "Zasedání mandátového výboru bylo svoláno na úterý příští týden od 13:00. Na něm rozhodneme o dalším postupu," uvedl Grospič. K obsahu žádosti nesdělil žádné podrobnosti, musí zachovávat mlčenlivost.

Maříková loni v lednu na svém profilu na sociální síti facebook přirovnala migranty k invazivním druhům rostlin a zvířat, jimž by měl být zakázán vstup do Evropské unie. Jejími výroky se později začala zabývat policie pro podezření z přečinu podněcování k nenávisti. Informace o vyšetřování Maříkové kvůli jejím výrokům se objevila ve zprávě ministerstva vnitra o extremismu za druhé čtvrtletí minulého roku.

Opoziční SPD označila žádost policie o vydání své poslankyně za faktický pokus o kriminalizaci veřejně vyřčených protiimigračních postojů a postavila se za ni. "Policie, která spadá pod ministra vnitra Hamáčka (ČSSD), žádá poslance o vydání poslankyně SPD Karly Maříkové za protiimigrační výroky! Jde o pokus o kriminalizaci veřejných protiimigračních postojů. SPD nebude ustupovat a budeme nadále prosazovat náš program," napsal večer na twitteru šéf SPD Tomio Okamura.

"Je zakázané dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území EU. Muslimští imigranti také nejsou původními obyvateli Evropy a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území EU," napsala před víc než rokem Maříková na svůj facebookový profil.

Zdravotní sestra Maříková byla zvolena do Sněmovny za Stranu přímé demokracie Tomia Okamury v říjnu 2017. Je také členkou krajského zastupitelstva. Zprávu ministerstva vnitra, která zmínila policejní vyšetřování jejích slov, už dříve poslankyně komentovala slovy: "Nenávist šíří ministr vnitra Hamáček, jelikož lidem omezuje svobodu slova, jsou na sociálních sítích blokováni a stíháni policií za svůj názor, čímž je popíraná ústava."

Související

Karla Maříková (SPD)

Sněmovna by neměla vydat Maříkovou (SPD) k stíhání, doporučil mandátový výbor

Sněmovna by neměla vydat poslankyni SPD Karlu Maříkovou k trestnímu stíhání. Vyplývá to z dnešního doporučení mandátového a imunitního výboru, který podle informací ČTK policejní žádost jednomyslně nepodpořil. Policie chce Maříkovou obvinit kvůli jejím výrokům o migrantech. Sněmovní plénum by mohlo o vydání poslankyně rozhodnout na schůzi, která začne odpoledne.

Více souvisejících

Karla Maříková (SPD) Policie ČR

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy