Politici i pojišťovny se obracejí na poslance kvůli pojištění cizinců

Tři členové vlády, zástupci podnikatelů i pojišťovny se obracejí na poslance, aby podpořili senátní verzi novely zákona o pobytu cizinců. Senátoři v ní odmítají návrh, aby se cizinci s dlouhodobým pobytem v Česku museli komerčně zdravotně pojistit výhradně u společnosti Pojišťovna VZP.

Senátoři místo toho chtějí zřídit registr zdravotního pojištění cizinců, který by provozovala Česká kancelář pojistitelů. Registr má zajistit přehled o tom, zda je cizinec pojištěný, nebo nikoli. Pod dopisem určeným poslancům na podporu senátní verze je podepsaná ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Podpis připojil i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. ČTK o tom ve společné zprávě informovaly Hospodářská komora a Česká asociace pojišťoven. Novelu by měla v úterý projednávat Sněmovna. Poslanci rozhodnou, které verzi dají přednost.

Novela zejména zpřesňuje okruh lidí, kteří budou považováni za rodinné příslušníky občanů Evropské unie. Poslanci do ní při závěrečném schvalování vložili pozměňovací návrh Miloslava Janulíka (ANO), který počítá s tím, že komerční pojištění by mohla cizincům s dlouhodobým pobytem v Česku poskytovat v následujících pěti letech jen dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Následně by tuto možnost měly dceřiné společnosti jakékoli zdravotní pojišťovny. Poslanec Janulík zdůvodnil úpravu potřebou vyřešit problém s tím, že cizincům, kteří přijedou do Česka za prací, musí lékaři poskytnout zdravotní péči, aniž mají jistotu, že jim bude proplacená.

"Data z velkých fakultních nemocnic ohledně dluhů cizinců ukázala, že dluhy pojišťoven u nemocnic netvoří ani dvě procenta z celkových pohledávek. Je zřejmé, že se jedná o problém nepojištěných cizinců, ne cizinců, kteří jsou komerčně pojištěni. Senátní verze novely zákona o pobytu cizinců přináší odstranění nezdravého monopolu a řeší problém nepojištěných cizinců, například zavedením on-line registru," uvedl Matoušek.

V dopise pro poslance také stojí, že zavedení monopolu by odporovalo pravidlům EU a vystavilo by Česko riziku řízení pro porušení evropského práva a také riziku vysokých pokut. Hrozilo by také, že stát by musel vyplácet kompenzace pojišťovnám, které by přišly o možnost provozovat státem povolenou činnost. "Pokud by poslanci schválili původní verzi novely, zrušili by celé pojistné odvětví a vyvlastnili stávající obchodní vztahy z rukou komerčních pojišťoven poskytujících zdravotní pojištění ve prospěch jedné z nich," uvedl v tiskové zprávě tajemník úřadu Hospodářské komory Tomáš Vrbík.

Senát chce také zdvojnásobit limit plnění zdravotního pojištění pro cizince s dlouhodobým pobytem. Muselo by být sjednané nejméně na 120.000 eur (zhruba tři miliony korun). Upravil také pojištění dětí cizinců s dlouhodobým pobytem. Místo komerčního pojištění budou v systému veřejného zdravotního pojištění, pojistné budou hradit rodiče. Sněmovní znění předlohy předpokládá, že přístup do běžného zdravotního pojištění by měly děti narozené cizinkám s dlouhodobým pobytem jen po dobu 60 dnů.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Vláda ČR pojišťovny Senát ČR Cizinci

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy