Politici se bouří proti ANO. ODS chce komisi, ČSSD vědět, jak vláda zareaguje na audit

Poslanecký klub ODS navrhne zřízení parlamentní komise, která by sledovala a kontrolovala kroky, jakými by se vláda vypořádávala s auditem Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Z reakcí ministrů je zřejmé, že Evropská komise v auditní zprávě nějaké kroky pro Českou republiku navrhla, uvedl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně šéf klubu Zbyněk Stanjura.

"Náš poslanecký klub přichází s politickou iniciativou. Oslovíme ostatní parlamentní strany, navrhneme zřízení parlamentní komise, která by sledovala a kontrolovala vládu v okamžiku vyjednávání kroků, které po nás chce Evropská komise," uvedl Stanjura.

"Je nutné, aby Parlament kontroloval kroky, které bude vláda dělat při vypořádávání se s auditem, tak aby nebyly poškozeny zájmy České republiky, českých daňových poplatníků. Aby se nakonec nestalo to, že díky postupu paní ministryně (pro místní rozvoj Kláry Dostálové - ANO) a vlády bude Česká republika krácena, poškozena, bude muset něco vracet a budou to vracet lidé," doplnil předseda ODS Petr Fiala. Podle něj se dříve či později audit dostane na veřejnost a komise by měla mít právo se na něj podívat.

Opozice chce projednat výsledek auditu na plénu Sněmovny, na čemž se na dnešní schůzce dohodli zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Projednání podpoří i vládní ČSSD, za nejvhodnější den považuje čtvrtek. Vetovat projednání nebude ani hnutí ANO.

Obsah auditní zprávy, kterou Evropská komise zaslala do Prahy v pátek, nebyl zveřejněn. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert. Babiš to odmítá. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Komise oznámila, že je audit konečný, premiér však tvrdí, že z pohledu ČR konečný není. V pondělí uvedl, že o závěrech auditu nic neví a ani s nimi nebude obeznámen. Dostálová dnes řekla, že průvodní dopis připojený k auditu vyzývá ČR k vyjádření, zda se závěry souhlasí, nebo nikoliv. Země proto využije dvouměsíční lhůtu, kterou dostane po doručení překladu dokumentu.

Dokumentem se podle Dostálové zabývá odborný aparát ministerstva, sama ho nečetla. Protože je obsah označen jako důvěrný, ministerstvo ho nemůže předložit veřejnosti, ale zřejmě ani ministrům, jak žádali někteří koaliční sociální demokraté, dodala Dostálová.

ČSSD chce na vládě slyšet, jak dotčené osoby zareagují na audit

Sociální demokraté budou chtít při pondělním jednání vlády slyšet, jak budou dotčení aktéři reagovat na možné výtky z auditu Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Za řešení by považoval to, kdyby příslušné osoby doporučením komise vyhověly. Hamáček nechtěl předjímat, jaké budou další kroky ČSSD.

"Budeme chtít vědět, jak to bude pan premiér Babiš, popřípadě vláda, řešit," řekl Hamáček. Předpokládá, že se ministři dozví návrh dalšího postupu. "Pro nás bude klíčové, pokud by mělo dojít k finančním sankcím, aby to nebyly sankce k tíži českého daňového poplatníka," dodal vicepremiér. Zdůraznil, že se problém netýká ČSSD. "My jsme žádné dotace nebrali," řekl.

Kauza podle Hamáčka není šťastná. "My jsme si ji nevymysleli, my jsme s ní nepřišli. Ať si tento problém vyřeší hnutí ANO a my budeme chtít slyšet, jak to pan premiér bude řešit. Pokud na to aktéři, premiér a další lidé zareagují ve smyslu doporučení (EK), tak ten problém může být vyřešen," řekl Hamáček.

Ministerstvo pro místní rozvoj zatím nechce dokument zveřejnit, komise podle úřadu apeluje na jeho důvěrnost. "Myslím si, že by stálo za to, aby byl dokument zveřejněn, aby to viděli všichni. Jsem pro to, aby to bylo zveřejněno co nejdříve. Jakmile bude český překlad, tak bych to zveřejnil," konstatoval Hamáček.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš evropská komise ODS ČSSD

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy