Pompeo věří v možnost zlepšení vztahů s Ruskem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo doufá v to, že je možné zlepšit vztahy s Ruskem. Řekl, že je potřeba najít místo pro spolupráci, ale že USA zároveň s otevřenýma očima sleduje, do čeho se Rusové ve světě pouští. Pompeo tak odpověděl na jeden z dotazů českých senátorů, které na něj směřovali po jeho dnešním projevu v Senátu.

Debata Pompea se senátory trvala zhruba 15 minut, podle předchozí dohody senátoři položili čtyři dotazy. Zajímalo je, zda je možné zlepšení americko-ruských vztahů, zda stahování USA ze světových organizací neoslabí spolupráci s demokratickými zeměmi, jestli by Evropská unie neměla postupovat striktně proti platformě TikTok a jak vnímá odkaz prvního českého prezidenta Václava Havla.

Na otázku senátora Tomáše Jirsy (ODS) na vztahy s Ruskem Pompeo odvětil, že v možnost zlepšení doufá, stejně jako v případě dalších národů, se kterými nejsou lehká jednání. Spojené státy se podle něj snaží s Ruskem hledat možné platformy spolupráce, zmínil spolupráci v boji proti kyberterorismu, kontroly jaderných či hypersonických zbraní. USA se podle něj budou pokoušet o spolupráci všude, kde to bude možné, bude tak ale činit s otevřenýma očima. "Sledujeme, co se děje po celém světě, do čeho se Rusové pouští," podotkl.

Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) poukázal na stahování USA z mezinárodních světových organizací a Pompea se zeptal, zda to neoslabí spolupráci s demokratickými zeměmi. Americký ministr zahraničí mu odpověděl, že si Spojené státy kladou otázky, zda některé tyto instituce fungují správně a plní zamýšlený účel. Označil se za velkého příznivce multilaterálních institucí, pokud fungují. Zmínil třeba Radu OSN pro lidská práva, která podle něj nefunguje, protože v ní jsou zastoupeny i země, které lidské práva porušují. Kritizoval i Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) za její přístup k počátku pandemie koronaviru. Organizace podle něj předřadila politiku před vědu, což stálo životy a ekonomické škody.

Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) se Pompea zeptal, zda by Evropská unie neměla postupovat obdobně jako USA a ochránit data evropských občanů v platformě TikTok. Americký prezident Donald Trump minulý týden vydal příkaz, kterým Američanům zakázal blíže nespecifikované obchodní transakce s čínskými společnostmi, které vlastní platformy TikTok a WeChat. Pompeo varoval před tím, že Čína osobní data zneužívá k porušování lidských práv. Jak se má zachovat EU, nechtěl Pompeo radit. Je ale potřeba podle něj zabránit, aby se data dostala k protivníkům, jako je čínská komunistická strana.

Poslední dotaz položila senátorka Renata Chmelová (KDU-ČSL), která se zeptala na Pompeův názor na odkaz Havla. Ministr připomněl tři desítky let starý Havlův projev z amerického Kongresu. Vyzdvihl jeho myšlenky, že lidé budou vždy chtít žít podle svého svědomí.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na závěr Pompeovi předal symbolický klíč od českého Senátu.

Související

Mike Pompeo.

Pompeo čelí kritice za dohodu s Tálibánem, od chaosu se distancuje

Americký prezident Joe Biden podle bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea stažení z Afghánistánu nezvládl. Minulá administrativa, k níž Pompeo patřil, uzavřela podle exministra s afghánským islamistickým hnutím Tálibán dobrou dohodu, která měla zajistit spořádaný odchod Američanů.

Více souvisejících

Mike Pompeo Senát ČR Miloš Vystrčil (ODS) USA (Spojené státy americké) Rusko

Aktuálně se děje

před 53 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy