Poslanci a senátoři půl roku bez platu, navrhuje Klaus mladší

Poslanci a senátoři by měli zůstat půl roku bez platu. Navrhl to v novele nezařazený poslanec Václav Klaus mladší (Trikolóra). Zákonodárci by tím podle něho vyjádřili solidaritu s lidmi, kterým kvůli koronavirové krizi klesly příjmy a na něž dopadne očekávaná ekonomická krize. Jiní poslanci se k předloze staví rezervovaně, zmiňují i populismus. Není navíc jisté, zda zákonodárci novelu do konce volebního období vůbec projednají.

Zákonodárci by podle návrhu neměli dostávat plat za druhé letošní pololetí, náhrady by pobírali dál. "V krizi, která nás čeká, by měli jít poslanci příkladem," napsal Klaus v důvodové zprávě. Na místě je podle něho i zrušení Senátu a dalších "zbytečných částí státu". Činnost zákonodárců by se podle Klause měla změnit tak, že by se scházeli jednou za měsíc a jinak by se věnovali svému původnímu povolání.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan míní, že je namístě mluvit o solidaritě poslanců a senátorů a rozhodnout o úpravě platů podle negativního vývoje ekonomiky. "Ale nepobírání platů půl roku je absolutně populistický výkřik. Poslanectví je mou jedinou prací, nemám pašalíky v žádných správních či dozorčích radách, nemám jiné zaměstnání, nejsem sběrač funkcí," řekl ČTK.

"Nečekali jsme na návrh Václava Klause a začali jsme pomáhat ihned po vypuknutí pandemie, protože podle nás v podobných situacích platí více než kdy jindy, že kdo rychle dává, dvakrát dává," komentoval předlohu šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. "Chceme i nadále pokračovat v pomoci lidem a institucím, kde si sami rozhodujeme, kam naše pomoc včetně peněz směřují," dodal.

Předseda SPD Tomio Okamura poukázal na to, že hnutí už dřív navrhovalo zamrazení platů politiků do příštího roku, poslanci ostatních stran návrh zamítli. "Budeme to nadále prosazovat," řekl.

Klausovu předlohu nejprve posoudí vláda, má na to měsíc. Vzhledem k tomu, že předkladatel Sněmovně nenavrhl její zrychlené schvalování už v prvním čtení, je prakticky jasné, že do července účinná nebude, byť by ji Parlament přijal. Vzhledem k množství návrhů zákonů a novel, které ve Sněmovně nyní jsou, je spíše možné, že se zákonodárci k předloze vůbec nedostanou a s koncem volebního období takzvaně spadne pod stůl.

Základní měsíční plat poslance a senátora letos činí 90.800 korun hrubého. Například předsedové obou parlamentních komor si přijdou měsíčně na 243.800 korun a šéfové parlamentních výborů, komisí a delegací na 127.800 korun.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Senát ČR Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 43 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy