Poslanci se sejdou k havárii na Bečvě a kvůli zmrazení svých platů

Poslanci se sejdou dnes dopoledne k závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě. Odpoledne by na jiné mimořádné schůzi měli projednat vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na následujících pět let. Jen několik dnů před sněmovními volbami by poslanci mohli debatovat i o aféře Pandora Papers, v níž figuruje také premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministerský předseda si podle mezinárodního týmu investigativních novinářů poslal v minulosti přes své offshorové firmy téměř 400 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře. Babiš pochybnosti kolem nákupu nemovitostí odmítá. Tvrdí, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna.

Vyšetřovací komise k Bečvě zkritizovala postup při odběru i rozboru vzorků vody a ryb bezprostředně po havárii. Podle poslanců mimo jiné nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i inspekce mají zprávu komise za zpolitizovanou.

U novely o zmrazení platů ústavních činitelů vláda ANO a ČSSD chce, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení. Pokud by se nynější zákonná pravidla pro odměny vrcholných politiků nezměnila, jejich platy by od ledna vzrostly zhruba o šest procent.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna úhyn ryb v řece Bečvě mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy