Zeman ve Sněmovně zkritizoval vládní návrh rozpočtu, vyzval ke zvýšení daní

Vládní návrh letošního státní rozpočtu podle prezidenta Miloše Zemana není protiinflační, ale proinflační, a není ani prorůstový. Neruší žádné daňové výjimky, které stát stojí 380 miliard korun, řekl dnes Zeman poslancům. Vyzval členy dolní komory k obnovení vyššího zdanění příjmů fyzických osob, což by příjmy státu zvýšilo o 90 miliard korun. Státní rozpočet by tak mohl být přebytkový, uvedl prezident během zhruba půlhodinového projevu. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by bylo chybným krokem rušit například daňovou slevu na poplatníka.

Zeman uvedl, že vládě i poslancům k takovým krokům chybí politická odvaha. Uznal ale, že nejsou v plném rozsahu proveditelná. "Kdybyste čirou náhodou tato opatření akceptovali, dostanete přebytkový rozpočet a vaši voliči vás zabijí. Jsem povinen upozornit na toto nebezpečí," řekl. Prezident také uvedl, že podle většiny prognóz dosáhne růst české ekonomiky po překonání koronavirové krize tříprocentního růstu. Rozpočet by proto měl být zaměřen na splácení minulých dluhů.

Stanjura v reakci na Zemanovo vystoupení odmítl jeho návrhy rušit většinu daňových výjimek. Ne proto, že by se vláda bála voličů, ale protože by to byl chybný krok, vysvětlil Stanura. Popsal to mimo jiné na příkladu základní daňové slevy na poplatníka, jejíž zrušení by přineslo podle jeho odhadu do rozpočtu asi 150 miliard, ale o těchto 150 miliard by přišli občané. Stejně tak odmítl myšlenku danit starobní důchody. Uvedl ale, že vláda se bude daňovým výjimkám věnovat, ale těm, které nemají smysl, nepodporují rodinu nebo neohrožují příjmy penzistů.

Zeman poukázal na to, že platí 172 daňových výjimek. "Kdybych chtěl následovat (předsedu SPD) Tomia Okamuru, tak bych zde během šestihodinového projevu přednesl komentář ke každé z těchto výjimek," poznamenal. Pochválil vládu za to, že snížila výdaje na podporu obnovitelných zdrojů alespoň o osm miliard korun. Zalitoval, že to nebylo o celých 27 miliard korun. Desítky miliard by stát mohl podle prezidenta získat zrušením slevy na poplatníka, sedm miliard pak zrušením slevy na nevýdělečného člena domácnosti.

Mezi "tupé škrty" zařadil Zeman plánované snížení plateb do veřejného zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Snaha ušetřit "ubohých 14 miliard korun" povede podle prezidenta k naštvání všech, kteří onemocní, neboť zdravotní pojišťovny pohrozily snížením úhrad za poskytnutou péči. Za další tupý škrt označil snížení investic o 15 miliard korun. Podle Stanjury se to týká jen projektů, jejichž realizace letos není připravena. Za hrubou chybu označil Zeman snížení výdajů na dopravní infrastrukturu.

Prezident poukázal i na výši inflace, která byla za leden desetiprocentní a za celý rok se zřejmě bude pohybovat ve výši pěti až šesti procent. Pokud lidé mají díky nižší sazbě daně z příjmů více peněz v peněženkách, "vír inflace tyto peníze z peněženek okamžitě vysaje", dodal.

Prezidenta do jednacího sálu přivezli na invalidním vozíku jeho dva ochránci za fanfár z opery Libuše, mluvil na připojený mikrofon vedle řečniště a stolku. Po jeho projevu poslanci tleskali, Zeman jednací sál opustil.

Sněmovna projedná rozpočet na zvláštní schůzi, aby debatu neohrožovaly obstrukce opozice, která se v tomto týdnu snaží zablokovat schválení novely pandemického zákona. Novelu zamítl Senát a sněmovní většina v noci na čtvrtek rozhodla, že ve schvalování pandemické novely bude pokračovat dnes po poledni.

Zeman v minulosti do Sněmovny chodil při příležitosti prvního čtení návrhu rozpočtu. Většinou rozpočet podpořil, ale kritizoval plýtvání penězi a přimlouval se za rušení daňových výjimek, které by přineslo miliardy navíc do státního rozpočtu. Kladl důraz na dostatečný objem peněz na investice.

Česko hospodaří od ledna v rozpočtovém provizoriu. V jeho rámci dostávají jednotlivé kapitoly státního rozpočtu v každém měsíci peníze na výdaje do jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce. Vláda předpokládá, že tento stav potrvá nejpozději do konce března.

Vzhledem k tomu, že vládní koalice složená z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, PIrátů a STAN má ve Sněmovně většinu 108 hlasů, dá se očekávat, že svůj první státní rozpočet prosadí. Už ve středu doporučil sněmovní rozpočtový výbor Sněmovně schválit základní parametry rozpočtu.

Pokud Sněmovna v prvním čtení schválí základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání, už tyto údaje nebude moci měnit. Poslanci a výbory budou moci navrhovat pouze přesuny uvnitř rozpočtu. Rozpočet počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy.

Fiala (ODS) označil návrh rozpočtu na letošek za úsporný a protiinflační

Premiér Petr Fiala (ODS) označil návrh rozpočtu na letošní rok za úsporný a protiinflační. Šetřili jsme na státu, na provozu a na zbytečných výdajích, řekl ve Sněmovně při dnešním úvodním kole projednávání návrhu. Ministerský předseda zároveň kritizoval tempo zadlužovaní za koaliční vlády svého předchůdce Andreje Babiše (ANO).

"Ještě nikdy nečelily veřejné finance tak masivnímu útoku na udržitelnost. Ještě nikdy jsme neprojídali vlastní budoucnost takovým tempem. Státní dluh stoupl za poslední dva roky o polovinu," uvedl Fiala. V Česku podle něho vládl populismus nejen politický, ale také rozpočtový. "Všechno všem, bez ohledu na veřejné finance, bez ohledu na budoucnost," řekl ministerský předseda.

Nynější vláda, jak uvedl, připravila za sedm týdnů návrh rozpočtu s úsporami 77 miliard korun. Fiala zdůraznil, že jsou sociálně citlivé, kabinet podle něho nešetřil na lidech, když například zvýší platy zdravotníků, policistů, hasičů, vojáků a učitelů, ani na investicích. "Všechny realizovatelné stavby dálnic, silnic a železnic budou mít zajištěné financování," řekl.

"Šetřili jsme na státu, na úřadech, na provozu, na zbytečných výdajích. Stát musí být štíhlý a bude štíhlý," pokračoval Fiala. Vláda podle něho musí zastavit "inflační spirálu" a projídání budoucnosti. "Dnešní dluh není nic jiného než zítřejší daň," řekl. Problém podle něho není v příjmech, ale ve výdajích. "Nezvyšovat daně, to je naprosto správné a je to důležité," dodal.

Sněmovna by podle Bernarda měla rozpočet definitivně schvalovat 10. března

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN) předpokládá, že návrh státního rozpočtu na letošní rok by mohla dolní komora ve třetím čtení projednat a diskusi nad ním ukončit 10. března. Řekl to novinářům před zahájením projednávání návrhu v prvním čtení, kterého se dnes zúčastní ve Sněmovně i prezident Miloš Zeman. Vláda usiluje o prosazení zákona tak, aby rozpočtové provizorium skončilo do konce března.

Stanjura na dotaz novinářů potvrdil, že v rozpočtu bude krácena vedle dalších institucí i kancelář prezidenta. Podle návrhu by měla hospodařit s 420,1 milionu korun. Hrad si proti předchozímu schválenému rozpočtu má pohoršit o 2,7 milionu korun. Podle Stanjury mají být úspory podobné těm, které provedou další instituce.

V prvním čtení dnes poslanci budou schvalovat základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Současná pětikoaliční vláda Petra Fialy (ODS) předložila Sněmovně rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Je o 97 miliard Kč nižší, než předpokládal původní návrh bývalé vlády Andreje Babiše (ANO). Nová vláda vzešlá z loňských voleb předložila svůj návrh s nižšími výdaji i nižším schodkem. Proto se také poslanci zabývají rozpočtem až nyní, zatímco v jiných letech přijde na řadu první čtení zpravidla již v říjnu. Protože Česko nemá od 1. ledna svůj schválený rozpočet, hospodaří stát v takzvaném provizoriu.

Poslanci odmítají plošné rušení daňových výjimek, oceňují Zemanovu formu

Zrušení daňových výjimek, které opakovaně navrhuje prezident Miloš Zeman, by podle koaličních poslanců připravilo o peníze rodiny, důchodce či invalidy. Zástupci vládních stran to uvedli na sociálních sítích po dnešním projevu hlavy státu ve Sněmovně k návrhu letošního státního rozpočtu. Poslanci opozičního hnutí ANO ve svých komentářích vyzdvihují zdravotní stav prezidenta a dávají mu za pravdu v řadě výtek k návrhu kabinetu Petra Fialy (ODS).

Zeman dnes zopakoval svůj apel na zrušení daňových výjimek, které podle něj stát stojí 380 miliard korun. Seškrtání výjimek brání lobbistické skupiny, které je v minulosti prosadily, doplnil. "Pan prezident by rád zrušil všechny daňové výjimky, tedy i slevy na poplatníka, manžela či na děti. Tak zdůrazňuji: to fakt nejsou lobbisti, my tímto způsobem rodiny a rodiče nepodrazíme," uvedl na twitteru šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný.

Poslanec STAN Ondřej Lochman napsal, že rušení výjimek zní na první pohled skvěle. "V překladu: seberte peníze důchodcům, invalidům, sirotkům, ale i rodinám a zaměstnancům. Kluci a holky z SPD a ANO mu za to nadšeně zatleskali. STAN asociální nápady fakt podporovat nebude," doplnil.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že prezident ve Sněmovně bavil. "Dal nám k rozpočtu několik skvělých rad, a dokonce pošpásoval i na konto svého kanálu Dunaj-Odra-Labe. Taky navrhl odstranit všechny daňové výjimky. A pak to hezky uzavřel, že kdybychom to zrealizovali, tak nás voliči zabijí," napsal. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) uvedl, že se Zemanem nesouhlasí téměř v ničem, především v ekonomické teorii a hospodářské politice. "Ale byl to dnes ve Sněmovně ze strany prezidenta Zemana inteligentní projev člověka se silným názorem," míní.

Zemanův zdravotní stav po loňské hospitalizaci vyzdvihují poslanci opozičního ANO. Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že prezident byl ve skvělé formě a perlil. "Kde jsou ti politici, kteří ho před pár měsíci už takřka pohřbívali?" napsal. Také šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš ocenil, v jaké je Zeman formě. "Vtipný, trefný, vybavený argumenty, půl hodiny mluvil spatra. Opět se mi při jeho projevu vybavilo, jak ho před koncem minulého roku někteří senátoři a poslanci vládní koalice chtěli zbavit úřadu," uvedl.

Babiš souhlasí s prezidentem v tom, že vláda nešetří. "Připravila jen tupé škrty, které jsou v rozporu se sliby, že nebudou občany bolet. Souhlasím i s tím, že tento rozpočet není protiinflační, ale proinflační, a už vůbec není prorůstový," doplnil Babiš. Česko podle něj budou v příštích letech mrzet úspory v investicích do dopravní infrastruktury. "Aktuální úspory ve zdravotnictví ohrozí zdravotní péči všech občanů už v nejbližších měsících," míní.

Prezident velmi dobře vystihnul, že snížení výdajů oproti návrhu rozpočtu předchozí vlády ANO a ČSSD je výsledkem tupých škrtů, napsal ČTK bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO). "Zejména ve vazbě na státní pojištěnce a dopravní infrastrukturu. Vláda měla více hledat v příjmech," uvedl. Váží si i sdělení, že schodky v předchozích letech nebyly utrácením, ale nutností. "Spletl se v jedné věci, a to v tzv. úspoře na solárech. Tam jde pouze o vládní účetní trik, MPO bohužel vyplatí plné dotace solárním investorům, pouze z jiného zdroje," uvedl.

Podle šéfa opozičního hnutí SPD Tomia Okamury skutečně nejsou plošné škrty Fialovy vlády "inteligentní". "To, že vláda obere zdravotnictví o 14 miliard, a sníží tím dostupnost zdravotní péče, je zločin," napsal Okamura ČTK. Ohledně daňových výjimek je nutno vybírat, které zrušit a zachovat, dodal. "Slevy pro pracující rodiny s dětmi by podle SPD určitě měly být vyšší, naopak bychom měli zatížit vyvádění nezdaněných peněz z ČR zahraničními korporacemi," uvedl.

SPD návrh rozpočtu nepodpoří, uvedl Okamura

Návrh státního rozpočtu, jak jej předložila vláda Petra Fialy (ODS), není podle předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury dobrý. Lídr SPD při dnešním prvním čtení projednávání návrhu ve Sněmovně kritizoval například plánované snížení plateb státu do zdravotnictví na loňskou úroveň. Poslanci SPD budou prosazovat řadu přesunů peněz, návrh rozpočtu nepodpoří, uvedl Okamura.

"Vláda škrtá na potřebných lidech, a naopak zvyšuje výdaje na nepotřebné politické trafiky," prohlásil předseda SPD. Řekl, že ačkoli představitelé koalice před volbami tvrdili, jak jsou připraveni vládnout, ve skutečnosti podle Okamury jen provedli "některé šachy" v návrhu rozpočtu, který předložil předchozí kabinet Andreje Babiše (ANO) a který byl rovněž špatný. Při sestavování rozpočtu by podle něho bylo nutné nejprve stanovit, co je reálně potřeba, a na to dávat peníze. "Spousta pijavic by přišla o dojnou krávou," uvedl.

"Vláda Petra Fialy postaví zdravotnictví na okraj kolapsu," poznamenal Okamura k plánu kabinetu na snížení plateb za státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění. Kritizoval také třeba snížení slev na jízdné pro studenty a seniory a odtékání dividend do zahraničí. "Vláda nehájí zájmy našich občanů, ale zahraničních korporací," míní. Lídr SPD se také opřel do podle něho nesmyslných projektů hrazených z evropských dotací, které musí Česko spolufinancovat. Efektivnější by podle něho bylo na tyto dotace rezignovat.

Stejně jako v minulých letech Okamura kritizoval dávky nepřizpůsobivým lidem, dotace "politickým neziskovkám" a podpory plynoucí "solárním baronům". Odmítl klimatické cíle Evropské unie, které podle něho zdražují energie a tím i všechno ostatní. "Pokud se podvolíme diktátů Bruselu a Berlína, čekají nás ztráty," řekl Okamura.

Stát musí podle něho investovat do změny struktury ekonomiky tak, aby Česko nebylo montovnou západu. "Schopnosti této vlády nedosahují toho, aby ji prosadily," dodal.

Premiér Fiala označil ve Sněmovně návrh rozpočtu na letošní rok za úsporný a protiinflační. Zdůraznil, že úspory jsou sociálně citlivé, kabinet podle něho nešetřil na lidech, ale ani na investicích. "Šetřili jsme na státu, na úřadech, na provozu, na zbytečných výdajích. Stát musí být štíhlý a bude štíhlý," řekl Fiala.

Návrh rozpočtu předpokládá schodek 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než činil původní návrh bývalé Babišovy vlády. Protože Česko nemá od ledna schválený státní rozpočet, nyní hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Mělo by skončit kolem poloviny března.

Schillerová: ANO nepodpoří rozpočet, ale nebude ho obstruovat

Opoziční hnutí ANO nemůže podpořit návrh státního rozpočtu na letošní rok, který připravila koaliční vláda Petra Fialy (ODS). Nebude ho ale obstruovat a zdržovat jeho další projednávání ve Sněmovně, protože je lepší špatný rozpočet než dlouhé rozpočtové provizorium. V dnešním prvním čtení rozpočtu to před poslanci prohlásila bývalá ministryně financí ve vládě Andreje Babiše (ANO) Alena Schillerová. Rozpočet Fialovy vlády je podle ní pouze seškrtaný návrh bývalé Babišovy vlády.

Schillerová o návrhu rozpočtu řekla, že nemá žádnou filozofii. Není to podle ní rozpočet současné vlády, ale bývalé Babišovy, ve kterém nová vláda akorát seškrtala, co se dalo. Některé škrty jsou podle ní jen účetním přesunem. "Toto není nic, ani ryba, ani rak, ani obutá, ani oblečená,“ řekla. Vláda podle ní bez započtení vlivu vyšších příjmů seškrtala pouze 34,5 miliardy korun. Nynější rozpočtové provizorium označila za zbytečné.

Schillerová poukazovala na historickou zkušenost z doby finanční krize po roce 2008, kdy škrty vedly k dalšímu zaškrcení ekonomického růstu a opakování recese v roce 2012. Vládě vyčetla to, že má tuto historickou zkušenost, ale dělá tu samou chybu, když oprášila podle ní nefunkční recept. "Ono vás to doběhne,“ vzkázala vládě.

Poukazovala třeba na to, jak se přela v době působení ve vládě s ostatními ministry o peníze, a vyjadřovala údiv, že ministři současné vlády za své resorty nyní nebojují. V reakci na slova ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), že její návrh rozpočtu nepočítal s kompenzacemi podnikatelům v souvislosti s epidemií covidu-19, uvedla, že těžko mohla počítat s kompenzacemi, když v létě připravovala rozpočet. Poznamenala však, že ve vládní rozpočtové rezervě počítala s 6,5 miliardy korun, zatímco současná vláda navrhuje miliard pět.

Kritizovala také škrty ve výdajích na zdravotnictví. K dalším kapitolám se vyjádří její spolustraníci. Do debaty se po poledni hlásily dvě desítky poslanců. Poslanci dnes také mají projednávání rozpočtu přerušit a věnovat se novele pandemického zákona, kterou zamítl Senát. Zatím není jasné, kdy se poslanci dostanou k hlasování o rozpočtu v prvním čtení, kdy mají schvalovat základní parametry rozpočtu.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 1 hodinou

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 2 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 6 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

Spor o "sestřelený" bombardér: Letadlo útočilo na Dnipro a Kryvyj Rih, tvrdí Kyjev

Ukrajina tvrdí, že ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se v pátek zřítil na jihozápadě Ruska, údajně v noci na pátek provedl útok na ukrajinská města Dnipro a Kryvyj Rih.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy