Program v zahraniční politice a EU vychází z pozic všech stran, říká politolog

Kapitoly o zahraniční politice a evropských záležitostech ve vládním programovém prohlášení jsou podle politologa Petra Kanioka z Masarykovy univerzity v Brně racionálním průsečíkem pozic všech koaličních stran. Na dotaz ČTK dnes ale také řekl, že je zarážející dublování odstavců o EU a předsednictví v obou kapitolách.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a někdejší státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza uvedl, že evropská část programu je napsána moderně a efektivně.

"V obsahové rovině jsou obě kapitoly racionálním průsečíkem pozic všech koaličních stran, žádné překvapení neobsahují," uvedl Kaniok. Za nelogické považuje odstavce o EU a předsednictví v obou kapitolách. "Evropská integrace by snad po 17 letech členství Česka v EU už neměla být 'cizí' agendou, kterou je potřeba rámovat zahraničím, ale domácí věcí - působí napříč sektory, Česko ji má možnost zásadně ovlivňovat," poznamenal.

V sekci o zahraniční politice programového prohlášení vláda například potvrzuje ukotvení v EU a NATO, důraz klade na ochranu lidských práv i prosazování českých zájmů a evropských hodnot ve světě. Slibuje rozvíjení vztahů se sousedními státy, strategickými partnery v EU či s Visegrádskou skupinou, s Německem, Spojenými státy, Británií, Izraelem či zeměmi v indo-pacifickém regionu. Kabinet také zopakoval nutnost revize vztahů s Ruskem a Čínou.

V kapitole o evropských záležitostech vláda slibuje, že je připravena se úspěšně zhostit předsednictví v Radě EU, které nastane v druhé polovině letošního roku. Aktivně chce usilovat o posílení integrace směrem k dokončení jednotného vnitřního trhu, k účinné ochraně vnějších hranic a k pevné transatlantické vazbě. Podle kabinetu je nutné prosadit systematickou přípravu české pozice k jednotlivým evropským návrhům. Vláda též zopakovala prioritu rozšiřování EU o země západního Balkánu.

Prohlášení také zmiňuje, že vláda chce zlepšit informování občanů o záležitostech EU, vést s nimi dialog o dlouhodobých prioritách ČR v EU i o budoucnosti EU jako celku.

"Jsem rád, že je evropská část vládního programu napsána moderně a efektivně. Klíčovým poselstvím podle mne je 'vrátíme Česku pověst spolehlivého a respektovaného partnera'. Když totiž chceme a dobře se připravíme, umíme v EU prosadit hodně," uvedl Prouza.

Za důležité má, že vláda chce zpracovávat kvalitní analýzy dopadů a hledat partnery v celé Evropě. "Oceňuji, že vláda slibuje aktivnější dialog o českých prioritách i o budoucnosti EU jako celku, naše předsednictví pro to bude ideálním nástrojem," doplnil. Je také rád za zmínky o navýšení peněz na transformaci české ekonomiky, větší zapojení do unijních programů ve vědě a výzkumu či aktivní účasti Česka na evropských projektech ekonomické spolupráce. "Pro české firmy to bude výborný nástroj pro další modernizaci a zvýšení podílu finální výroby," dodal Prouza.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR diplomacie Tomáš Prouza (ekonom)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy