Prymula ministrem? Opozice připomíná jeho kontroverzní výrok a možný střet zájmů

Opoziční politici v prvních reakcích na návrh na jmenování Romana Prymuly novým ministrem zdravotnictví doufají, že najde účinný postup proti pandemii. Připomínají ale také jeho kritizovaný výrok o možném uzavření hranic na dva roky. TOP 09 upozorňuje i na možný Prymulův střet zájmů, protože má živnost v oboru výroby zdravotnických potřeb.

"K nominaci Romana Prymuly říkám: Uvidíme. Má velkou popularitu a znalosti odborníka, pamatuji si ale i výroky o tom, jak je třeba zavřít hranice na dva roky. Proto říkám: Uvidíme, zda uspěje v nové roli: Zastaví chaos a zpomalí pandemii, nebo se bude řídit názory PR oddělení premiéra," uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

K nominaci R. Prymuly říkám: uvidíme. Má velkou popularitu a znalosti odborníka, pamatuji si ale i výroky o tom, jak je třeba zavřít hranice na 2 roky. Proto říkám: uvidíme, zda uspěje v nové roli: zastaví chaos a zpomalí pandemii, nebo se bude řídit názory PR oddělení premiéra.

— Petr Fiala (@P_Fiala) September 21, 2020

"Jmenování Romana Prymuly ve mně vyvolává vzpomínky na jeho výroky ve stylu 'zavřeme hranice na dva roky'. Snad se nedočkáme podobných prohlášení a boj s covidem bude řízen chytře, systematicky a s rozumem," napsala první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové není výběr Prymuly, který byl dříve náměstkem ministra zdravotnictví a po odchodu z úřadu působil jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví překvapivý. "Funkce zmocněnce pro vědu a výzkum byla funkcí čekatelskou, až se premiérovi bude hodit rezignace Adama Vojtěcha (za ANO). První věc, kterou musí pan Prymula vyřešit, je jeho živnost v oboru výroby zdravotnických potřeb," uvedla.

Nepřekvapuje, že novým ministrem bude Roman Prymula. Funkce zmocněnce pro vědu a výzkum byla funkcí čekatelskou, až se premiérovi bude hodit rezignace Adama Vojtěcha. První věc, kterou musí pan Prymula vyřešit, je jeho živnost v oboru výroby zdravotnických potřeb. #stretzajmu

— Markéta Adamová (@market_a) September 21, 2020

Vojtěch dnes ráno oznámil rezignaci na ministerskou funkci. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK sdělil, že novým ministrem bude ještě dnes jmenován Prymula, výměnu premiér předjednal o víkendu s prezidentem Milošem Zemanem.

Před příchodem do funkce vládního zmocněnce při úřadu vlády byl Prymula od roku 2017 náměstkem ministra zdravotnictví. Nastoupil za ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), místo bylo více než rok neobsazené. Předtím bývalý ředitel královéhradecké fakultní nemocnice působil na ministerstvu jako poradce. V roce 2013 kandidoval v Královehradeckém kraji do senátu za SPOZ - Zemanovce.

Jako šéf fakultní nemocnice prosazoval Prymula například stavbu kliniky tradiční čínské medicíny. Z čela nemocnice jej v červnu 2016 odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), podle něho kvůli napojení na firmu Biovomed, která provádí klinický výzkum pro společnosti z celého světa. Firmu vlastnila Prymulova dcera. Prymula vysvětlení odmítl. Letos v září média uvedla, že Prymula má od poloviny června živnostenské oprávnění mimo jiné pro výrobu zdravotnických prostředků. Vysvětlil to tím, že si živnost založil po odchodu z ministerstva a nic nevyrábí.

Související

Více souvisejících

Roman Prymula (epidemiolog) ministerstvo zdravotnictví Petr Fiala (ODS) Markéta Pekarová Adamová Adam Vojtěch (ANO) Vláda ČR ODS top 09 KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 45 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy