Růst minimální mzdy o 1300 korun by Babiš považoval za dobrý kompromis

Případné navýšení minimální mzdy od ledna o 1300 korun na 16.500 korun by premiér Andrej Babiš (ANO) považoval za dobrý kompromis. Řekl to dnes ve svém video pozdravu odborářům. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje růst nejnižšího výdělku o 2800 korun na 18.000 korun. Odbory to podporují. Zaměstnavatelé by byli pro přidání 500 či 550 korun. Rozhodne vláda.

"16.500 by mohl být velmi dobrý kompromis... Očekávám, že se příští vládě podaří najít přijatelný kompromis," řekl Babiš ve zdravici. Zaslal ji na konferenci, kterou dnes v Praze pořádala Asociace samostatných odborů.

Maláčová prosazovala, aby kabinet nařízení s navýšením minimální mzdy a zaručených mezd schválil už toto pondělí spolu s rozpočtem. Podle ministryně práce by tak firmy měly dost času se na přidání připravit. Vláda o tom nejednala, podle Babiše má rozhodnout až nová vládní sestava po volbách.

Volby do Sněmovny se konají 8. a 9. října. Sestavování nové vlády může zabrat několik i měsíců. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem minulý týden šéf SPD Tomio Okamura řekl, že vyjednávání o nové vládě mohou kvůli případným těsným výsledkům "probíhat velice dlouho". Navýšení minimální mzdy by tak schvaloval dosavadní Babišův kabinet.

Potřebu mírnějšího růstu minimální mzdy, ale i pracovních sil z ciziny či práce do vyššího věku vysvětloval dnes členům odborů i někdejší makroekonom odborové konfederace a nynější Babišův ekonomický poradce Jaroslav Ungerman. Na odborářské konferenci vystoupil jako člen Evropského hospodářského a sociálního výboru. Toto uskupení je poradním orgánem Evropského parlamentu či Evropské komise.

Podle Ungermana navýšení na 16.500 korun odpovídá ekonomické situaci, odboráři by měli být v mzdových požadavcích rozumní a neměli by srovnávat české částky se zahraničními. Babišův poradce zmínil, že čeští pracovníci nepokryjí poptávku po pracovních silách a bude potřeba přivézt cizince na méně kvalifikované posty či sezonní práce. Někteří odboráři to odmítali. Ostře proti vystoupila už dřív i Maláčová. Prodloužit by se měl "aktivní věk lidí" a těm, kteří pracují v důchodu, by se penze měla zvednout výrazněji, uvedl premiérův poradce.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Minimální mzda Jana Maláčová (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Aktualizováno před 31 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy