"Šikana na politickou objednávku." Odvolání dozorčí komise Radou ČT bylo nezákonné, tvrdí STAN

Postup Rady České televize, která minulý týden odvolala svou dozorčí komisi, byl podle senátorského klubu Starostů a nezávislých nezákonný. Senátoři to dali do souvislosti s útoky na svobodu a nezávislost médií veřejné služby. Klub to dnes uvedl v prohlášení, které ČTK poskytl jeho mluvčí Jan Doležálek.

"Média veřejné služby je nutné kontrolovat, ale nesmí jít o nezákonné kroky a šikanózní postupy na politickou objednávku. Takové jednání považujeme za útok na samu podstatu demokracie," uvádí se v prohlášení klubu.

...Média veřejné služby je nutné kontrolovat, ale nesmí jít o nezákonné kroky a šikanózní postupy na politickou objednávku. Takové jednání považujeme za útok na samu podstatu demokracie!“

— SenatSTANcz (@SenatSTANcz) November 16, 2020

Rada podle místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky (za STAN a TOP 09) porušila zákon při odvolání celé pětičlenné dozorčí komise, která je poradním orgánem rady při kontrole hospodaření České televize. "Z neznalosti to asi nebude, tak zbývá už jen politická objednávka... A tichá naděje, že si toho v čase korony nikdo nevšimne. Všimnul," uvedl Růžička na svém twitteru.

Je jisté, že Rada ČT při odvolání celé Dozorčí komise porušila Zákon o ČT! Z neznalosti to asi nebude, tak zbývá už jen politická objednávka... A tichá naděje, že si toho v čase korony nikdo nevšimne. Všimnul!

— Jiří Růžička (@ruzickavsenatu) November 16, 2020

Podle místopředsedy Rady ČT Pavla Matochy trvala nespokojenost rady s dozorčí komisí, která je jejím poradním orgánem, řadu měsíců. Opakovaně se tím podle něj rada zabývala na veřejných jednáních i na speciální pracovní poradě k tomuto tématu. "Teď to vyvrcholilo jejich diletantismem v kauze ostravských pozemků," uvedl Matocha na facebooku k záměru koupě soukromých parcel, kde stojí ostravské studio ČT.

Odvolání navrhla radní Hana Lipovská, která zatím na dotazy ČTK nereagovala. Předseda rady ČT René Kühn, který se zdržel hlasování, dnes ČTK řekl, že odvolání přišlo v nejméně vhodnou dobu, protože rada musí schvalovat rozpočet ČT na příští rok a aktualizované dlouhodobé plány ekonomického rozvoje.

Postup rady vyvolal už minulý týden kritické komentáře na sociálních sítích. V úterý odpoledne se má před pražským sídlem ČT uskutečnit automobilová demonstrace na obranu nezávislosti České televize a veřejnoprávních médií, kterou pořádají iniciativy Vraťte nám stát a Svobodu médiím s podporou spolku Milion chvilek pro demokracii.

"Česká televize je médium veřejné služby. Nesmíme připustit, aby se prostřednictvím stoupajícího mocenského nátlaku proměnilo stejně jako v Polsku a Maďarsku v médium politické služky," uvedl senátor a scenárista David Smoljak jako zástupce iniciativy Svobodu médiím.

Důvodem pro odvolání byly podle záznamu ze středečního jednání rady vážné výhrady k práci dozorčí komise. Pro návrh hlasovalo deset radních z 13 přítomných.

"Odvolání komise v době, kdy na základě požadavků Rady ČT management předložil nové dlouhodobé plány ČT, kdy potřebuje schválit kvůli dopadům covidu změny v rozpočtu letošním a sestavuje rozpočet na rok 2021, je značně problematické. ČT tím na neznámou dobu ztrácí odborného partnera pro diskusi o těchto zásadních záležitostech fungování instituce a rada jakékoli odborné zázemí pro posouzení strategických materiálů," řekla ve čtvrtek ČTK mluvčí televize Karolína Blinková.

Související

Senát ČR

Do Rady ČT byli v prvním kole zvoleni Fištejn, Denčevová a Procházková

Ve prvním kole tajných voleb Senát zvolil tři ze šesti členů Rady České televize. Z 46 kandidátů získali nadpoloviční většinu hlasů publicista Jefim Fištejn, rozhlasová moderátorka Ivana Chmel Denčevová a šéfredaktorka magazínu EDUzín a bývalá editorka Portálu ČT24 Barbora Procházková. 
Senát ČR

Senátoři se zapojí do volby rad ČT a ČRo, Pavel podepsal zákon

Třetinu členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), které zatím kompletně volí Sněmovna, bude od letošního října volit Senát. Změna má podle vládní koalice posílit odolnost obou veřejnoprávních médií vůči politickým tlakům. Novela, kterou dnes prezident Petr Pavel podepsal, má také zpřísnit nominaci kandidátů do rad veřejnoprávní televize a rozhlasu. O prezidentově podpisu novely formoval Hrad.

Více souvisejících

Rada České televize Jiří Růžička (senátor) Starostové a nezávislí (STAN) Senát ČR Česká televize Hana Lipovská (ekonomka) Svoboda médií David Smoljak

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izrael zaútočil na Írán, tvrdí média. Úřady zatím mlčí

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy