Sněmovna by mohla o nouzovém stavu jednat za dva týdny

Požádá-li vláda o prodloužení nouzového stavu, Sněmovna by to mohla projednávat 25. či 26. března. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO).

Podle něj se situace v zemi zatím nejspíš nelepší natolik, že by stav nouze mohl skončit. Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) by se případně mohl zkombinovat nouzový stav s opatřeními ve stavu pandemické pohotovosti podle nového pandemického zákona.

Česko je v nouzovém stavu nepřetržitě od 5. října. Poslední stav nouze vláda vyhlásila od 27. února, skončit by měl 28. března. Zavřené jsou školy, služby, kulturní a sportovní zařízení i většina obchodů. Pohyb mezi okresy je možný jen z vážných důvodů. Hejtmani mohou studentům či lékařům z ambulancí nařídit nastoupit do nemocnic či domovů seniorů. Nakažených přibývá, v nemocnicích je vysoký počet pacientů ve vážném stavu.

"Čísla se nelepší do takové míry, že bychom si mohli říct, že 28. března končí nouzový stav a můžeme rozvolňovat," uvedl Vondráček. Podle něj by se Sněmovna mohla sejít ve čtvrtek 25. března či v pátek 26. března a posoudit nejnovější údaje o vývoji situace. "Budu rád, když vláda přijde s plánem, že některá opatření mohou být modifikována," dodal šéf dolní komory.

Uvedl, že sám by hlasoval tak, "abychom případně vydrželi" s opatřeními. Pravděpodobnost, že Sněmovna od vlády žádost o prodloužení dostane, vidí nyní Vondráček jako "60 na 40". "Asi budeme požádáni o prodloužení nouzového stavu," řekl předseda Sněmovny. Zmínil omezení pohybu či nařízení pracovní povinnosti v nemocnicích, které jsou možné v nouzovém stavu.

Podle Vystrčila by 25. března už mělo být jasné, zda bude nutné pohyb omezovat a pomoc do nemocnic či sociálních zařízení posílat. Zbytek případných opatření by se pak mohl řídit podle nového pandemického zákona, míní Vystrčil. "Je možné vyhlásit zúžený nouzový stav," uvedl šéf horní parlamentní komory. Dodal, že podle pandemické normy by měla vláda pravidelně přijatá opatření zdůvodňovat, takže by byla možná lepší kontrola potřebnosti a efektivity nařízených kroků.

Podle Vondráčka je pandemická pohotovost "o něco méně" než nouzový stav. Není si jistý, zda by se oba modely měly mixovat. Vystrčil podotkl, že ani teď nejsou všechna opatření podle krizového zákona k nouzovému stavu, ale část nařídila podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Vondráček také zmínil, že v tuto chvíli nevidí důvod k výměně ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Řekl, že není jednoduché najít někoho, kdo by post chtěl zastávat a práci dělal dobře. "Téma je z mého pohledu uzavřeno," řekl šéf dolní komory a místopředseda ANO. Podle Vystrčila by se ministr neměl měnit kvůli tomu, že žádá u vakcín potřebná schválení a povolení. Odvolání Blatného chtěl po premiérovi Andreji Babišovi (ANO) prezident Miloš Zeman, vadí mu ministrův přístup k ruské vakcíně Sputnik V.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna nouzový stav

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy