Sněmovni bezpečnostní výbor se sejde k výběru ředitele BIS v pátek ráno

Sněmovní bezpečnostní výbor se sejde k výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) v pátek ráno. Jednání, o které požádal premiér Andrej Babiš (ANO), začne v 07:30. ČTK dnes o termínu informoval předseda výboru Radek Koten (SPD). Zasedání výboru se tak uskuteční ještě před mimořádnou schůzí Sněmovny.

Poslanci by se měli na jednání podle Babiše vyjádřit k tomu, zda má v čele civilní kontrarozvědky pokračovat nynější ředitel Michal Koudelka, nebo zda má jeho nástupce vybrat až příští vláda. Koudelkovo funkční období končí v polovině srpna.

Podle zákona o zpravodajských službách ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Není jasné, zda premiér konkrétní jméno poslancům navrhne.

V osmnáctičlenném výboru pro bezpečnost spíše převažují politici stran, které se staví za Koudelkovo setrvání. Výbor může jednat, pokud je přítomná aspoň třetina členů, tedy šest.

Koudelku dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. V květnu ani pošesté nevyhověl návrhu vlády, aby ředitele BIS povýšil do generálské hodnosti.

Politolog Petr Just označil na dotaz ČTK za přirozené, že Babiš chce věc projednat ve výboru. "Je to zákonná podmínka, není to tedy svévolné rozhodnutí premiéra, on se tomuto kroku nemohl vyhnout. Co premiér ovlivnit mohl, je načasování, tedy řešit v součinnosti s výborem tuto problematiku mnohem dříve a nenechávat to na poslední chvíli," doplnil. Tím, že se záležitost řeší na poslední chvíli, podle něj premiér znejišťuje BIS jako takovou, ale i její partnery v zahraničí.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna BIS

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 39 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy