Soud poslal Hlubučka do vazby

V kauze korupce v pražském dopravním podniku dnes soud poslal do vazby bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN). Novinářům to na místě řekli mužův advokát Lukáš Trojan a dozorující státní zástupce Adam Borgula. Ten uspěl i s dalšími dvěma návrhy na vazbu.

Podle některých médií se první z nich týkal podnikatele Zakaríi Nemraha, ve druhém jde podle obsahu obvinění patrně o zlínského podnikatele a lobbistu Michala Redla, který byl podle policejních dokumentů hlavou celé skupiny.

Obvodní soud pro Prahu 9 dospěl u Hlubučka i dalších dvou obviněných k závěru, že by mohli uprchnout nebo ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. "Podle mého je dána reálná obava, že by se mohli vyhýbat stíhání," poznamenal Borgula. Všichni tři obvinění proti vzetí do vazby podali stížnost. O té bude rozhodovat pražský městský soud.

Hlubučka přivedla k soudu policejní eskorta, na rukou měl pouta. Vazební zasedání trvalo přes dvě hodiny. "Samozřejmě není rád, že jde do vazby. Kdo by byl rád?" uvedl jeho právník. Domnívá se, že až policie vyslechne dosud nevyslechnuté svědky, bude možné Hlubučkovu útěkovou vazbu nahradit jinými opatřeními. Pobyt v policejní cele podle něj exnáměstek snáší "jako každý, takže normálně". "Zatímco v médiích je označován za, řekněme, spoluřídící osobu té skupiny, z usnesení o zahájení trestního stíhání nic takového jednoznačně nevyplývá. Jeho role je tam podle mého hodnocení spíše okrajová," zdůraznil Trojan.

I u prvního obviněného souhlasil soud podle Borguly s tím, že panují důvodné obavy, že by mohl uprchnout nebo působit na dosud nevyslechnuté svědky či spoluobviněné. „Aby osoba byla vzata do vazby, musí soud shledat, že trestní stíhání je důvodné. Mám za to, že k tomuto závěru zdejší soud dospěl,“ sdělil státní zástupce. Obhájkyně obviněného zástupcům médií po vazebním jednání řekla, že se nemůže k ničemu vyjadřovat.

Trojice obviněných, u nichž Borgula navrhl vazbu, čelí stíhání kvůli založení organizované zločinecké skupiny nebo za účast na její činnosti, dále za požádání o úplatek s cílem opatřit si značný prospěch a také za nedovolené nakládání s drogami. V souvislosti s drogami média zmiňovala Redla, který byl podle policejních dokumentů zároveň hlavou skupiny.

Třetím obviněným, o jehož vazbě dnes soud rozhodoval, byl tedy pravděpodobně právě Redl. "Obviněná osoba je viněna z účasti na organizované zločinecké skupině pro organizátorství, přijetí úplatku a pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s psychotropními látkami a jedy," shrnul po třetím vazebním zasedání Borgula.

Ve středu informovalo státní zastupitelství o tom, že policisté v případu obvinili 11 lidí. Borgula dnes upřesnil, že usnesení o zahájení stíhání se zatím podařilo doručit deseti z nich. Policie tvrdí, že skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Podle médií se gang snažil získat podíl například ze zakázky na přestavbu okolí metra Nádraží Holešovice.

Za činnost v organizované zločinecké skupině lze uložit až desetileté vězení nebo propadnutí majetku, vedoucímu činiteli gangu hrozí ještě o dva roky vyšší trest. Korupci trestá zákoník rovněž až deseti lety vězení. Za distribuci drog pak hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi či peněžitý trest.

Mezi další obviněné patří podle čtvrtečních informací serveru Seznam Zprávy i vedoucí jednotky informačních technologií dopravního podniku Luděk Šteffel, šéf právního odboru Dalibor Kučera, vedoucí odboru technické správy objektů Martin Vejsada, různí podnikatelé, Redlův osobní řidič či obchodní zástupce radiokomunikační firmy. Server také uvedl, že vedle 11 již stíhaných lidí chce policie obvinit i ekonomického náměstka dopravního podniku Mateje Augustína a podnikatele Pavla Dovhomilija. Dále upozornil na to, že Redl se v minulosti vyhnul soudům v jiných kauzách díky lékařskému potvrzení o své duševní poruše.

Hlubuček ve čtvrtek rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Ve středu po výzvě vedení strany se vzdal také všech stranických funkcí včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Hnutí STAN mu pozastavilo členství. Hlubuček opustil také dozorčí radu DPP.

Související

Petr Hlubuček

NCOZ předložila návrh na obžalování 11 osob v kauze Dozimetr

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) předložila návrh na obžalování 11 osob v kauze Dozimetr, která souvisí s korupcí a zneužitím veřejných zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Mezi obžalovanými jsou někteří vlivní politici, manažeři a podnikatelé. Stíhají se mimo jiné za účast v organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků, podplacení a legalizaci výnosů z trestné činnosti.
Petr Hlubuček

Starostové a nezávislí vyloučili Hlubučka z kauzy Dozimetr

Vládní hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vyloučilo bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka, uvedl dnes server Seznam Zprávy. Hlubuček patří mezi obviněné v kauze Dozimetr, která se týká korupce v pražském dopravním podniku. Proti vyloučení se může odvolat.

Více souvisejících

Petr Hlubuček (STAN)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy