Švachula z kauzy Stoka zůstane za mřížemi. Soud mu prodloužil vazbu

Krajský soud v Brně dnes prodloužil vazbu obžalovanému někdejšímu politikovi za hnutí ANO Jiřímu Švachulovi, jehož policie začala stíhat po loňské březnové razii na radnici městské části Brno-střed. ČTK to bez dalších podrobností řekla mluvčí soudu Klára Belkovová.

Švachula je ve vazbě od loňského března, soud o jejím prodloužení dnes neveřejně jednal necelou hodinu. Po skončení jednání se ale k výsledku nikdo nevyjádřil, eskorta standardně Švachulu vyvedla v poutech ven. Předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová odkázala na tiskovou mluvčí. Státní zástupce přítomen nebyl. Mluvčí Belkovová ČTK následně jen řekla, že vazba byla prodloužena.

Soud v minulosti Švachulu vždy ve vazbě po třech měsících, kdy musí o prodloužení vazby rozhodovat, také ponechal. Podle soudu hrozí, že by Švachula uprchl nebo se skrýval před trestním řízením.

Švachula podle státního zastupitelství byl hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek. V kauze je podaná obžaloba na 11 lidí a dvě firmy, výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun.

Policejní razie se na radnici Brno-střed uskutečnila loni v březnu, po ní šlo pět lidí do vazby. Ve vazbě už zůstal jen Švachula.

Letos v březnu podal na Švachulu a další obviněné v případu korupce na úřadu městské části Brno-střed obžalobu státní zástupce Radek Mezlík. Případ se týká 27 zakázek, které zadávala radnice Brna-střed.

Státní zástupce v obžalobě navrhuje Švachulovi trest patnáct let vězení a k tomu i peněžitý trest pět milionů korun. Začátek hlavního líčení ve věci má krajský soud naplánováno na 21. září. Vypsáno je následně dalších 20 termínů jednacích dní do konce roku.

Související

Jiří Švachula (vlevo)

Soud v Brně uložil Švachulovi v korupční kauze Stoka 9,5 roku vězení

Krajský soud v Brně dnes v korupční kauze na radnici Brno-střed uložil bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) 9,5 roku vězení. Bývalý místostarosta brněnských Ivanovic Petr Liškutin dostal podmínečný trest. Soud uložil tresty i dalším lidem, vinnými v kauze soud uznal vedle Švachuly a Liškutina dalších sedm obžalovaných a dvě firmy.

Více souvisejících

Jiří Švachula (ANO) kauza Brno-střed vazba soudy Brno

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy