Trikolóra chce uvolnit pravidla pro dary politickým stranám. Vzroste riziko střetu zájmů, oponují ministerstva

Uvolnění pravidel pro dary politickým stranám a hnutím od firem a pro náklady na sněmovní volební kampaně, jak je navrhla Trikolóra, by mohla zvýšit rizika korupce a střetu zájmů.

Trikolóra chce novelou také zakázat financování českých politických stran a hnutí ze zahraničí. V připomínkách to uvedla ministerstva vnitra, spravedlnosti a financí. Vládě doporučila zaujmout k předloze záporné stanovisko. 

Zrušení nynější třímilionové roční hranice pro dary od firem by mohlo podle ministerstva spravedlnosti narušit nezávislost stran na jednom velkém dárci. "Cílem finančních limitů je minimalizovat riziko korupce, které je spojeno s možným očekáváním protislužby za poskytnutý dar," uvedlo ministerstvo vnitra. Právníci ministerstva financí varují před "nabízejícím se střetu zájmů a očekáváním poskytnutí protihodnoty".

Ministerstva také poukazují na podle nich nedostatečné zdůvodnění návrhů. Poslanci Trikolóry uvedli, že "je žádoucí, aby byly politické strany financovány českými právnickými osobami bez omezení." Obdobná úprava platí podle nich v Německu.

Na sněmovní kampaň by mohly strany a hnutí vydat podle novely až 200 milionů korun místo současných 90 milionů. Trikolóra argumentuje efektivitou propagace a tím, že nynější limit vede ke snahám zákon obcházet. "Vyšší požadavky na získávání darů by s sebou v tomto případě nesly další zvýšení korupčních rizik," soudí však ministerstvo spravedlnosti.

Podle vnitra popírá navrhovaná změna smysl zavedení limitu, který spočívá ve srovnatelných podmínkách co do výše vynaložené částky na kampaně.

Úplný zákaz financování stran a hnutí je podle připomínek na politickém uvážení. Současný zákon umožňuje politickým uskupením přijímat dary jen od zahraničních politických stran a veřejně prospěšných fundací. Trikolóra chce tuto výjimku odstranit. "Českou politiku a věci veřejné mají ovlivňovat čeští občané a české subjekty. Nikoli zájmy cizích států, organizací, politických stran, jejich nadací a podobně," stojí ve zdůvodnění.

Související

Česká televize, ilustrační foto

Formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala žalobu na ČT

Volební formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala stížnost k Radě České televize a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání na pravidla předvolebních debat v České televizi. Podle uskupení jsou diskriminační, omezují svobodu slova a narušují volební soutěž. Hnutí současně podalo žalobu k soudu a domáhá se vydání předběžného opatření. Uvedlo to v tiskové zprávě. Vyjádření České televize ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

Trikolóra hnutí občanů politické strany zákony Korupce

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 45 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy