Trikolóra nasadí do boje o senátní křeslo Nováka, Zelení zvažují Šabatovou

Advokát Richard Novák bude kandidátem Trikolóry do Senátu za volební obvod číslo 60 v Brně. Novák to dnes řekl ČTK. Za Zelené bude možná kandidovat bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Uvedl to deník Mladá fronta Dnes. Šabatová ani Zelení to ČTK zatím nepotvrdili. Volby se uskuteční spolu s krajskými volbami v říjnu. Mezi další kandidáty ve stejném obvodě patří například bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus (ODS), poslanec a bývalý rektor VUT Karel Rais (ANO) nebo ortoped Tomáš Tomáš (KDU-ČSL).

Šabatová ČTK řekla, že se nebude k věci vyjadřovat. Krajský předseda Zelených Matouš Vencálek uvedl, že senátní kandidatury nejsou dosud uzavřené a strana informace o případných kandidátech zveřejní do dvou týdnů.

Novák ke kandidatuře uvedl, že není spokojený s děním kolem sebe. "V Brně se stále jen oficiálně něco buduje, ale v důsledku dochází k tomu, že město nedokázalo postavit stadiony pro Zbrojovku a Kometu," uvedl Novák. V Brně řešil například kauzu odstranění prodejních stánků s asijským zbožím z lokality Pohořelec.

V Senátu by chtěl změnu. "Změnou Ústavy a zrušením krajů v dnešní podobě by se měl zásadně změnit v horní komoru Parlamentu, ve které senátoři budou zastupovat občany a místo, kde byli zvoleni. Tím vznikne i jejich odpovědnost vůči vlastním voličům," uvedl Novák.

V Brně už nebude letos obhajovat mandát senátor Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL). Lidovci proto nasadili přednostu I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Tomáše Tomáše. Kromě něj, Krause a Raise budou dalšími kandidáty za Piráty zakladatel strany Jiří Kadeřávek a za SPD ředitel speciální školy Tomáš Anderle. TOP 09 bude podporovat Krause, KSČM nebude mít kandidáta do Senátu.

Související

Česká televize, ilustrační foto

Formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala žalobu na ČT

Volební formace Trikolora Svobodní Soukromníci podala stížnost k Radě České televize a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání na pravidla předvolebních debat v České televizi. Podle uskupení jsou diskriminační, omezují svobodu slova a narušují volební soutěž. Hnutí současně podalo žalobu k soudu a domáhá se vydání předběžného opatření. Uvedlo to v tiskové zprávě. Vyjádření České televize ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

Trikolóra hnutí občanů Václav Klaus ml. Anna Šabatová Senátní volby

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy